Crna hronika

Svjedok optužen za davanje lažnog iskaza: Vještačenjem utvrđen njegov potpis na spornim dokumentima

Autor Brankica Spasenić

Republičko javno tužilaštvo RS podiglo je optužnicu protiv Siniše Mirčića zbog krivičnog djela davanje lažnog iskaza.

Izvor: Mondo - Slaven Petković

Mirčić se tereti da je negirao da su njegovi potpisi na spornim dokumentima koji su mu predočeni u sklopu istrage protiv bivšeg direktora Srednjoškolskog doma Banjaluka Branislava Vidića, ali je grafološkim vještačenjem utvrđeno da potpis jeste njegov.

U optužnici se navodi da je Mirčić saslušan u Republičkom tužilaštvu u Banjaluci 14. novembra 2022. godine i 25. aprila 2023. godine u krivičnom postupku koji je bio u toku protiv Vidića zbog produženog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

“Prilikom saslušanja u svojstvu svjedoka, iako je prethodno upozoren na dužnost kazivanja istine i da davanje lažnog iskaza predstavlja krivično djelo, svjestan svog djela čije je izvršenje htio, dao je lažne iskaze izjavljujući da nikada nije potpisao zapisnike o izvedenim radovima ispred JU „Srednjoškolski dom“ Banjaluka”, piše u optužnici.

Na osnovu naredbe tužilaštva, nakon toga je urađeno grafološko-grafoskopsko vještačenje spornih rukopisa u Jedinici za forenziku MUP-a RS Kriminalističko - tehnički centar Banjaluka.

“Dostavljen je nalaz i mišljenje kojim je utvrđeno da je Siniša Mirčić skriptor svih spornih potpisa na navedenim komisijskim zapisnicima. Dakle, dao je lažan iskaz u krivičnom postupku, čime je počinio krivično djelo”, istaknuto je u optužnici.