Crna hronika

Vlada HNK: Do sada pronađeno 15 tijela u Jablanici i jedno u Konjicu

Autor Dušan Volaš

Šesnaest ljudi smrtno je stradalo u poplavama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, 15 je iz Jablanice, a jedna osoba je iz Konjica, saopštila je kantonalna Vlada.

Izvor: Hgss - Hrvatska Gorska Služba Spašavanja

U Konjicu se, prema podacima MUP-a, i dalje traga za četiri prijavljene nestale osobe, a u Jablanici za njih petoro, čiji su nestanak prijavili rodbina, prijatelji i komšije.

Iz kantonalne Vlade napominju da je sinoć ponovno došlo do neprovjerenog prijavljivanja druge mrtve osobe na području Buturović Polja.

Od 16 smrtno stradalih, jedno tijelo još nije identifikovano.

U Donjoj Jablanici spasilačke ekipe stalno su na terenu i pretražuju prostor u potrazi za nestalima. Uz domaće snage, pomoć pruža i više spasilačkih ekipe iz Hrvatske, Srbije i Turske.

Najavljen je i dolazak konvoja iz Slovenije sa spasilačkim službama i mašinama koji će biti stavljeni na raspolaganje spasilačkim timovima Konjica.

Iz Civilne zaštite Jablanica danas je zatraženo da se osigura dodatnih 200 ležajeva za smještaj spasilaca.

LJudima u odsječenim zaseocima profesionalne službe i volonteri dostavljaju hranu, vodu, lijekove i ostale potrepštine.

U Konjicu su sve raspoložive jedinice stalno na terenu i rade na čišćenju puteva prema odsječenim selima.

Spasilačke ekipe danas su se probile do sela Lipovci i Lukšije i evakuisali mještane.

Za sve osobe koje su ostale bez krova nad glavom osiguran je privremeni smještaj u kućama, hotelima, staračkim domovima, uz mogućnost i kolektivnih smještaja koje sada koriste spasioci za prenoćište i predah.

Putna komunikacija prema Donjoj Jablanici na svim osposobljenim pravcima i dalje je za korištenje dostupna isključivo spasilačkim službama i drugim vozilima s posebnim odobrenjima.

Iz kantonalnog MUP-a su upozorili vozače da ne kreću na put prema Jablanici, iz svih centara civilne zaštite apeluju i da niko ne kreće da pruža pomoć bez javljanja njihovim operativnim centrima, bilo da je riječ o spasiocima ili da je u pitanju dopremanju životnih potrepština.

Što se tiče Drežnice, na području grada Mostara, situacija na terenu za sada je stabilna. Put prema Gornjoj Drežnici prohodan je za mala vozila, dok je prolaz za sela Rogobrdo i Perutac uspostavljen za terenska vozila.

Diva Grabovica i dalje je odsječena i radi se na uspostavljanju putne komunikacije. Štab Civilne zaštite u stalnomu je kontaktu sa žiteljima i svi su dobro, napominju iz Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Bolnice na prostoru Hercegovačko-neretvanskog kantona raspolažu zalihama krvi, a svi zbrinuti pacijenti sa pogođenih područja su stabilno.

Niz različitih specijalizovanih timova nastavlja da radi na sanaciji prekinutog putničkog i željezničkog saobraćaja, telekomunikacijske i elektroenergetske infrastrukture.

SRNA