Obrazovanje skoro paralizovano

Juče uhapšen maloljetni učenik, jutros ponovo stigle dojave o bombama u sarajevskim školama

Autor Dragana Božić

Iako je juče uhapšen maloljetnik za kojeg se sumnja da je više puta slao lažne dojave o postavljenim eksplozivnim napravama u školama, nove dojave su stigle i jutros te je nekoliko škola evakuisano.

Izvor: Mondo/Haris Krhalić

Kako je za Klix.ba potvrdila portparolka MUP-a KS Mersiha Novalić dojave o postavljenim eksplozivnim napravama su putem telefona i emaila stigle u nekoliko škola.

Naglašava da su timovi MUP-a KS, FUP-a i OSA-e aktivni od sinoć i da rade na ovom slučaju.

Trenutno je u toku kontradiverzioni pregled. Među školama koje su dobile dojavu o postavljenoj bombi je i Srednja medicinska škola Jezero, koja je i proteklih dana zaprimala dojave.

Nastavni proces je u potpunosti ugrožen, jer je nakon zaprimanja dojave direktor škole dužan obavijestiti policiju koja evakuiše prostorije škole vrši kontradiverzioni (KDZ) pregled, koji traje satima.

Svakodnevne evakuacije psihički uznemiravaju kako nastavnike i djecu, tako i roditelje. Poseban problem nastaje za roditelje čija djeca pohađaju niže razrede osnovne škole, a po koju moraju doći napuštajući svoje radno mjesto.

Osim toga, svakodnevno trošenje policijskih resursa na KDZ preglede dovodi do toga da u pojedinim slučajevima policijski službenici ne mogu odgovoriti na druge zadatke, što može dovesti do povećanja kriminalnih slučajeva.

Podsjetimo, sinoć je uhapšen učenik jedne sarajevske srednje škole, zbog postojanja osnova sumnje da je u više desetina navrata lažno dojavio o postavljenim bombama u školama.

Prethodno je FUP identifikovao dvije osobe koje se dovode u vezu sa ovim dojavama.

Zbog aktuelne situacije u Kantonu Sarajevo i narušenog nastavnog procesa, danas će biti održan sastanak Vijeća roditelja KS i Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

(Mondo)