Crna hronika

Pristao na zatvorsku kaznu: Policajac iz Prijedora priznao da je kazne pisao na vozače koji nisu činili prekršaje

Autor Dragana Božić

Optuženi policajac Slavko Kajtez (56) iz Prijedora priznao je krivicu da je prilikom saobraćajnih kontrola zloupotrijebio položaj i kazne koje su počinili pojedini vozači pisao na druga lica, te je pristao da ga sud osudi na godinu zatvora i novčanu kaznu od 7.000 KM.

Izvor: Mondo - Slaven Petković

One je sa Republičkim tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivice u kome su predviđene kazne i taj sporazum je predstavljen na suđenju u Okružnom sudi u Banjaluci. Osim kazni za optuženog Kajteza je predviđena petogodišnja zabrana obavljanja poslova policajca ili službene osobe i da se od njega oduzme 465 KM nelegalno stečene imovinske koristi i da plati troškove sudskog postupka.

Sporazumno priznanje prihvatilo je sudsko vijeće kojim je predsjedavala sudija Zorica Baroš, a izricanje presude zakazano je za petak, piše Glas Srpske.

Zajedno sa Kajtezom u ovom slučaju bila je optužena njegova koleginica Sanela Karagić Šumar (46) koju terete za zloupotrebu položaja ili ovlašćenja u jednom slučaju tokom saobraćajnih kontrola.

Republičko tužilaštvo je u ovom predmetu izmijenilo optužnicu pa je Kajtezu na teret stavljeno produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlašćenja u svim tačkama optužnice. Tim izmjenama on se više ne tereti za primanje mita.

Kako je pojasnio tužilac Goran Glamočanin, Kajtez je sporazum potpisao i priznao krivicu po navodima izmijenjene optužnice. Tužilac je pojasnio da su u činjeničnom dijelu optužnice urađene manje tehničke izmjene u skladu sa izvedenim dokazima.

Optužnica Kajteza tereti da je prilikom saobraćajnih kontrola u 13 navrata uzeo novac od vozača koji su prekoračili brzinu i prekršaje evidentirao na druga lica čime je omogućio da stvarni počinioci ne budu kažnjeni, odnosno da im se ne oduzimaju vozačke dozvole i ne upisuju kazneni bodovi.

Tako je u nekoliko slučajeva od vozača uzeo po 100 KM i platio 50 KM za kazne prekoračenja brzine koje je pisao na druga lica, a u nekoliko slučajeva je uzeo novac od vozača i kazne samo prebacio na druge osobe.

RAZDVAJANJE POSTUPKA

Nakon što je Slavko Kajtez priznao krivicu sud je razdvojio postupak u odnosu na Sanelu Karagić Šumar (46) i njoj se suđenje nastavlja početkom novembra. Kako je pojasnio tužilac Goran Glamočanin izmjena optužnice u odnosu na nju se odnosi samo na to da je izbačeno da je krivično djelo počinila zajedno i po prethodnom dogovoru. Njoj se na teret stavlja krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlašćenja koje je učinila prilikom jedne saobraćajne kontrole. Optužnica je tereti da je u evidencijama počinjenih kazni u jednom slučaju evidentirala lice koje nije počinilo prekršaj prekoračenja brzine čime je omogućila da stvarni počinilac ne dobije zabranu upravljanja vozilom i kaznene bodove.

(Mondo)