"Ah, odvratni Srbi"

Medlin Olbrajt dobila spomenik u Sarajevu

Autor Siniša Stanić

Danas su u Alipašinoj ulici u Sarajevu svečano otkriveni spomenici zahvalnosti za bivšeg premijera Malezije Mohamada Mahatira i bivšu američku državnu sekretarku Medlin Olbrajt.

Izvor: Printscreen

Spomenike su otkrili bivši članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ejup Ganić, Mirko Pejanović i Stjepan Kljuić, u prisustvu odlazećeg načelnika Opštine Centar Nedžada Ajnadžića.

Novootkriveni spomenici su se tako pridružili prethodnicima u aleji stranih državnika (Pedi Ešdaun, Alojz Mok i Tadeuš Mazovjecki).

Autor spomenika je akademski kipar Enes Sivac, a na vrhu spomenika izvajani su golubovi mira (foto).

FANATIČNI ZAGOVORNIK BOMBARDOVANJA SRBA

Medlin Korbel Olbrajt poznata je kao prva žena američki ambasador u UN, gdje je stekla reputaciju "jastreba", odnosno zagovornika vojnih intervencija i strogih ekonomskih sankcija protiv svih "odmetničkih" država i režima. Godine 1997. imenovana je za državnog sekretara u administraciji Bila Klintona, gdje je slovila za jednog od najvećih zagovornika vojne intervencije SAD i NATO–a u sukobima na Kosovu i bombardovanja SRJ.

Njene aktivnosti su 2012. godine postale izvor kontroverzi, kada se ispostavilo da je investiciona kompanija "Olbrajt stounbrudž grup" podnijela ponudu za kupovinu "Pošte" i "Telekomunikacija Kosova".

Olbrajtova objavljuje i knjige u kojima donosi sagledavanja rata u Jugoslaviji, rata na Kosovu i Miloševićeve vlasti, nazivajući srpski narod najvećim zločincem i krivcem za tadašnje sukobe u regionu.

Godine 2012. suočila se sa grupom Čeha, koji su nakon promocije njene knjige u jednoj praškoj knjižari Olbrajtovu nazivali "svinjom" i "krvavom babom" zbog njene uloge na Balkanu, a pogotovo na Kosovu. Ona ih je tjerala vičući: "Ah, odvratni Srbi, napolje!"

Medlin Olbrajt je, inače, rođena u Pragu, a kao djevojčica nekoliko godina živjela je u Beogradu, koji je nekoliko decenija kasnije bombardovala.

Tagovi