Društvo

Mogućnost za susnježicu i ledenu kišu, oprez u saobraćaju

Autor Dušan Volaš

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH i danas se očekuju padavine, ali će uveče doći do smanjenja njihovog intenziteta.

Ilustracija
Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba

Tokom prijepodneva je u centralnim i istočnim višim predjelima moguća susnježica, koja će potom preći u ledenu kišu, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Tokom dana i dalje će biti oblačno, ponegdje na planinama sa susnježicom, a na jugu sa kišom koja će se zadržati i tokom naredne noći.

Duvaće slab do umjeren sjeverni vjetar, na jugu slaba bura.

Dnevna temperatura vazduha od nula do pet, na jugu do 11, na planinama od minus tri stepena Celzijusova.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, jutros preovladava oblačno vrijeme, a snijeg pada ponedgje.

Han Pijesak i Čemerno su jutros sa minus šest stepeni bili najhladniji, dok su u 7.00 časova na Mrakovici, u Kalinoviku, na Sokoci i na Ivan Sedlu izmjerena minus četiri stepena.

Visina snijega jutros u Kalinoviku iznosi 40 centimetara, na Han Pijesku i na Ivan Sedlu 39, na Čemernu 38, na Sokocu 28, u Srebrenici 22, u Sarajevu 19, u Gacku 20, na Mrakovici deset, u Mrkonjić Gradu, Šipovu i Rudom šest, u Bugojnu pet, u Foči, Ribniku, Bihaću i Tuzli četiri, a u Višegradu jedan centimetar.

STANJE NA PUTEVIMA

Auto-moto savez Republike Srpske upozorio je jutros vozače na ugažen snijeg i poledicu na putevima u višim krajevima, gdje se saobraćaj odvija otežano.

Otežano se vozi preko planinskih prevoja Rogoj na putu Trnovo-Foča i Romanije na putnom pravcu Sarajevo-Rogatica. Za šlepere i kamione sa prikolicom na ovim putnim pravcima obavezna je upotreba lanaca.

Snijeg otežava vožnju i na putevima Vlasenica-Han Pijesak preko prevoja Han Pogled, Foča-Gacko preko Čemerna, Mrkonjić Grad-Miliništa, Tisovac-Kneževo-Ugar, Šipovo-Novo Selo i Kola-Stričići-Čađavica.

U Federaciji BiH /FBiH/ jak vjetar stvara snježne nanose na putevima na području Livna, Kupresa i Tomislavgrada, a ugaženog snijega ima na putnim pravcima Semizovac-Olovo, Novi Travnik-Bugojno-Livno i Ripač-Vrtoče.

Vozačima se skreće pažnja na moguću poledicu, posebno u planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

U nižim predjelima saobraćaj se odvija po pretežno mokrim i klizavim kolovozima, uz mjestimičnu maglu.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina povećana je opasnost od odrona.

Vozačima se savjetuje da na svim putnim pravcima voze oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na putevima na kojima se izvode sanacioni radovi privremena signalizacija reguliše prolazak vozila.

Radovi se izvode na magistralnom putu kroz Laktaše, gdje je u toku izgradnja kružnog toka, a vozila se preusmjeravaju na obilazne puteve u neposrednoj blizini. Zbog malog kapaciteta obilaznice kroz centar Laktaša, na snazi je zabrana teretnog saobraćaja, osim za vozila dostave i vozila čije odredište je prije zone radova.

Sav teretni saobraćaj preusmjerava se na auto-put. Iz pravca Gradiške to je petlja Aleksandrovac, iz pravca Banjaluke kod hotela "Ćubić", iz pravca Prnjavora petlja Drugovići, a iz pravca Srpca petlja Laktaši.

AMS preporučuje vozačima koji putuju ili treba da putuju kroz Laktaše da koriste auto-put "Deveti januar" i na taj način smanje saobraćaj u centru ove opštine koji se otežano odvija zbog izgradnje kružnog toka.

Radovi se izvode i u tunelu Brčigovo na magistralnom putu Sastavci-Ustiprača, Crkvina-Modriča, te na putevima na području Banjaluke, Kotor Varoša i Vlasenice.

I dalje su aktuelne izmjene u odvijanju saobraćaja na auto-putu Banjaluka-Gradiška, zatim na magistralnim putevima Krupac-Bogatići u opštinama Istočna Ilidža i Trnovo, te Karakaj-Drinjača, Drinjača-Milići-Vlasenica, te od Modriče prema Doboju.

Na regionalnim putevima radovi se izvode na dionicama Šipovo-Novo Selo na granici sa Federacijom BiH /FBiH/ Šekovići-Donje Caparde, Tedin Han-Križ na granici sa FBiH, Ukrina-Klupe u mjestu Šnjegotina, Ugljevik-Glavičice u rejonu Starog Ugljevika, dok su klizišta usporila saobraćaj na dionici Ukrina-Gornja Vijaka.

U FBiH je zatvorena dionica auto-puta Zenica jug-Zenica sjever zbog radova na mostu Klopče.

Na dionici Prozor-Jablanica zbog radova je obustavljen saobraćaj u tunelu Jasen. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila mase iznad sedam i po tona, sa izuzetkom autobusa, usmjeravaju na alternativne pravce Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu, a vozila se preusmjeravaju na alternativne pravce.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima Vitez-Travnik, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Gromiljak-Blažuj, Posušje-Široki Brijeg i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima jutros nema dužih čekanja.