Protest ispred škole

Škola "Branko Radičević": Učenici i roditelji se "bore" za učiteljicu, najavljen bojkot nastave

Autor Brankica Spasenić

Roditelji učenika V3 razreda Osnovne škole “Branko Radičević” u Banjaluci najavili su danas da će njihova djeca bojkotovati nastavu zbog saznanja “o nezakonitim radnjama prilikom zapošljavanja u ovoj školi, te namještenim konkursima”.

Izvor: MONDO

Tvrde da su posebno “izrevlotirani“ zbog nezainteresovanosti odgovornih i nadležnih institucija za prava djece koja se školuju u ovoj školi, a naročito Ministarstva prosvjete i kuture Republike Srpske.

Zbog toga su ranije uputili i dopis nadležnom ministarstvu.

Pojašnjavju da su djeca ovog razreda za četiri godine promijenili tri učiteljice, a posljednja najava o novoj promjeni, stigla im je u oktobru ove godine, uz objašnjenje da stiže nova učiteljica koja je proglašena tehnološkim viškom u školi u mjestu Ukrina.

“Ništa ne bi bilo sporno da nam to nije već treća učiteljica za četiri godine. Dosadašnja učiteljica Nada Vasiljević je učiteljica našoj djeci kompletan treći, četvrti, te početak petog razreda, koji je preloman za njihovo obrazovanje”, objasnili su roditelji.

Ističu i da su zbog svega razgovarali sa rukovodstvom škole, te obavijestili i druge nadležne institucije i organizacije.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS su poručili da su škole samostalna prava lica koje imaju svoje organe upravljanja i rukovođenja, te da je direktor škole u postupku prijema i raspoređivanja radnika dužan da postupa u skladu sa zakonom, a da ministarstvo u tom postupku ne može uticati na škole.

Rendić: Svako ima pravo žalbe

Direktor OŠ ''Branko Radičević'', Siniša Rendić, izjavio je za Mondo da se sva zapošljavanja obavljaju po javnom konkursu.

"Konkurs je javan, a po završetku se objavljuju rang liste i svako ima pravo žalbe. Svako ko misli da je nešto rađeno mimo zakona, ima i mogućnost da se žali nadležnim institucijama", naveo je Rendić.

(Mondo/B.S.)