Društvo

Vojni šatori privremeno rješenje za migrante u Lipi, Bira nije opcija

Autor Željko Svitlica

Oko 1.000 migranata i izbjeglica najvjerovatnije će privremeno biti smješteni na parcelu sa postavljenim vojnim šatorima u Lipi kod Bihaća, dok se ne završe radovi na potpunom osposobljavanju prihvatnog centra također na ovoj lokaciji

Izvor: FENA

Ovo je zaključak je nakon današnjeg sastanka ministra bezbjednosti Bosne i Hercegovine Selme Cikotića sa predstavnicima Grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona, kao i međunarodnih organizacija i Oružanih snaga BiH.

"Pokušaćemo u najkraćem vremenskom roku pripremiti dostojanstven smještaj u vojnim šatorima, te odmah krenuti sa građevinskim radovima i pripremom prihvatnog kampa. Zbog vremenskih uslova nezahvalno je prognozirati i obećavati rokove, ali pokušaćemo svi zajedno to uraditi u najkraćem mogućem vremenskom periodu. Primjena sile ni u jednom trenutku nije dolazila u obzir, međutim sada mogu poslati poruku i građanima Bihaća da nemaju potrebu više se okupljati pred centrom 'Bira'. Ja je nisam ni otvorio (centar 'Bira'), a sa ovim timom ljudi krenuće odmah proces njenog legalnog i definitivnog zatvaranja", riječi su ministra Cikotića.

Predstavnici kantonalne i gradske vlasti istakli su zadovoljstvo današnjim sastankom, odnosno ponuđenim rješenjima.

"Najvažnije je da smo zajednički krenuli u proces rješavanja ovog problema i mi ćemo sve svoje resurse staviti na raspolaganje. Svima nam je u interesu da ovim ljudima što prije osiguramo normalnije životne uslove, tako da ćemo angažovati sve što nam je na raspolaganju, uključujući i pomoć naših građevinskih firmi", izjavio je premijer USK Mustafa Ružnić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić naglasio je važnost dogovora i zajedničkog djelovanja, te da se samo na ovakav način sve može brzo riješiti.

"Cijelo vrijeme smo spremni na sve opcije, osim ponovnog otvaranja 'Bire' i zaista mi je drago da je i ministar Cikotić danas potvrdio kako se o tome više ne razmišlja. Mislim da brzo možemo riješiti dovod vode i barem privremeno snabdijevanje električnom energijom. Mi ćemo maksimalno sarađivati i siguran sam da ćemo ove ljude brzo adekvatno zbrinuti", dodao je Fazlić.

Najavljeno je hitno angažovanje inžinjerijske jedinice Oružanih snaga, kako bi se parcela sa postavljenim šatorima, kao i sami šatori što prije pripremili za privremeni smještaj ljudi.

Oko 1.000 migranata i izbjeglica su i danas nastavili protest zbog nehumanog boravišnog prostora, u kojem doslovno preživljavaju već desetak dana. Ponovo nisu prihvatili podjelu dnevnih obroka, ali će ih vjerovatno predstavnici međunarodnih organizacija već danas obavijestiti o ishodu sastanka i pokušati ponovo uspostaviti saradnju i korektan odnos, kako bi kompletan proces zbrinjavanja protekao bez problema.

Ministar bezbjednosti BiH Selmo Cikotić danas je sa ministrom odbrane Sifetom Podžićem, načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnikom Senadom Mašovićem, direktorom Službe za poslove sa strancima Slobodanom Ujićem, premijerom USK Mustafom Ružnićem, gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem, predstavnicima Delegacije EU i IOM-a, posjetio lokaciju Lipa kod Bihaća.

Tagovi