Počinje masovna vakcinacija

U Banjaluku stiglo 20.000 ruskih vakcina (FOTO)

Autor Željko Svitlica

Kontingent od 20.000 doza ruskih vakcina protiv virusa korona "sputnjik ve" stigao je danas u Banjaluku.

Izvor: Željko Svitlica/MONDO

Vakcine su dočekali predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

“Stiglo je 20.000 vakcina predviđenih za zdravstvene radnike i staračke domove. Prema planu završićemo vakcinaciju prve kategorije, a ostaće i doze za početak vakcinacije lica starijih od 65 godina i onih sa hroničnim oboljenjima”, rekao je Šeranić i dodao da se druga komponenta stići sljedeće sedmice.

Kazao je kako je do sada već vakcinisano oko 3.500 hiljade zdravstvenih radnika u RS.

Izvor: Željko Svitlica/MONDO

Premijer Radovan Višković rekao je da je Republika Srpska sa Rusijom okvirno ugovorila nabavku 1,2 miliona vakcina jer se još uvijek ne zna kada će se pandemija završiti i do kada će vakcinacija trajati.

On je dodao da je Republika Srpska uplatila vakcinu za 200.000 građana ili 400.000 doza od Ruske Federacije, te isto toliko i iz "Kovaks" programa.

"Takođe, i sa Kinom radimo na obezbjeđenju određenih doza njihove vakcine tako da Srpska u ovom momentu u fazi dogovora ili pregovaranja ima uplaćenih više od 400.000 doza, a u pregovorima smo za bar još toliko", rekao je Višković.

Vakcine stižu sukcesivno

Višković kaže da očekuje da će do kraja marta u Srpsku biti dopremljena prva isporuka od ukupno 100.000 ruskih vakcina.

"Svjesni smo problema koje imaju proizvođači i ostali. Prema tome, mi ćemo sukcesivno dobijati vakcine", izjavio je Višković

Na pitanje da li će se vakcinisati, Višković je rekao da hoće, iako je on preležao koronavirus, a da bi volio da se vakciniše ruskom ili kineskom vakcinom

Ranije je najavljeno da je po dobijanju odobrenja za upotrebu vakcine, planirano da se nastavi sa sprovođenjem imunizacije protiv virusa korona, a u skladu sa Planom vakcinacije u Republici Srpskoj kojim je predviđeno da prioritetno budu vakcinisani zdravstveni radnici, korisnici i zaposleni u ustanovama za smještaj starijih lica, stanovništvo starije životne dobi, osobe sa hroničnim oboljenjima, kao i roditelji djece sa posebnim potrebama.

Izvor: Željko Svitlica/MONDO

U narednom periodu očekuje se da Republici Srpskoj budu isporučene i preostale naručene doze vakcina, te da se sprovede imunizacija i zaštiti zdravlje stanovništva od zaraze virusom korona.

Kako smo ranije objavili, vakcine bi iz Rusije trebalo da stižu dio po dio, svakih sedam dana, po tempu vakcinisanja.