Društvo

Dokaz o vakcinisanju: Srbija pripremila digitalne sertifikate, u RS za sada dobijate pisanu potvrdu

Autor Bojana Ninković

Širom Evrope priča se o digitalnim sertifikatima, koji bi trebalo da služe kao potvrda da je neko primio vakcinu protiv kovida. U RS se vakcinisanim pacijentima izdaju potvrde.

Izvor: @TatianaMara via Twenty20

Srbija je već pripremila digitalne sertifikate o vakcinaciji koji će omogućiti lakše kretanje i putovanje van zemlje. Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić naglasila je u izjavi za srpske medije da digitalni sertifikat nije "kovid pasoš."

"To je druga vrsta isprave. EU se povukla iz toga, jer je on sadržao i broj pasoša, neke podatke kojima nije bilo mesto da se tu nađu. Digitalni sertifikat govori kada ste vakcinisani ili ste preležali ili ste uradili pi-si-ar test i negativni ste," navela je Matićeva, prenio je Tanjug.

EU će za nedjelju dana dati precizniju informaciju u vezi sa izgledom i načinom izdavanja sertifikata.

U BiH još nije bilo govora o tome da li će se vakcinisanim građanima izdavati slični seretifikati. U Ministarstvu zdravlja Republike Srpske objasnili su kako trenutno izgleda potvrda koju dobijete kada se vakcinišete.

"Zdravstvena ustanova koja je izvršila vakcinaciju izdaje potvrdu vakcinisanom licu koja minimalno sadrži: naziv zdravstvene ustanove koja je izvršila vakcinaciju, datum vakcinacije, ime i prezime vakcinisanog lica, datum rođenja, naziv vakcine, broj serije i broj doze," istakli su za Mondo u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS.

Podsjetimo, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, Alen Šeranić nedavno je odgovarajući na pitanje novinara da li će u RS biti uvedeni digitalni sertifikati, izjavio da ukoliko u budućnosti ovi sertifikati budu potrebni  iz nekog razloga (kao najčešći razlog navodi se putovanje),  tada će biti razmotreno njihovo uvođenje.

Predsjednik Vlade FBiH, Fadil Novalić, prije dva dana je spomenuo ''kovid pasoše'' i napomenuo da je to pitanje državnih organa te da će, ako bude bilo potrebe da se prave ''kovid pasoši'', to možda raditi Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).