"Tražimo potpuno zatvaranje i vanredno stanje"

Novi protest ugostitelja u Sarajevu: Naša egzistencija je potpuno ugrožena

Autor Dušan Volaš

Članovi četiri udruženja u Kantonu Sarajevo, među kojima su ugostitelji, muzičari, hotelijeri i zanatlije, održali su protestnu šetnju zbog najavljenog "zaključavanja" za vikend.

Izvor: Samir Jordamović, Anadolija

Okupljeni krive Vladu KS za loše rukovođenje epidemiološkom situacijom i čije ostavke traže ukoliko im ne ispune zahtjeve ili se stanje ne popravi nakon vikenda.

Tvrde da će proteste održavati svaki dan dok im ne budu ispunjeni zahtjevi, a to je uvođenje potpunog zatvaranja i vanrednog stanja, koje bi im omogućilo naknadu štete koju im donosi pandemija koronavirusa i mjere koje se donose u Bosni i Hercegovini, prenosi Klix.ba.

"Oni su nama dali samo dva dana zaključavanja, kakve to veze ima sa borbom protiv zaraze, i zatvoren je samo Kanton Sarajevo. Znači da će svi ovi ljudi širiti virus po drugim dijelovima BiH, ostali kantoni normalno rade", rekao je Adil Šurković u ime ugostitelja.

On smatra da bi potpuno "zaključavanje" doprinijelo smirivanju situacije u bolnicama, što bi svima omogućilo jednostavniji rad.

U prethodnim danima okupljeni su istakli da već godinu, zbog mjera i zaraze, rade sa 30 odsto kapaciteta, što im nije dovoljno da bi održali poslovanje. Najavili su i da će otpuštati radnike ukoliko se ne nađe način za pomoć.

"Mi ugostitelji više ne možemo dalje, naša egzistencija je potpuno ugrožena", zaključio je Šurković.