"Spriječiti širenje novog soja virusa..."

Sarajevski infektolog predlaže hitne mjere: Izolovati Banjaluku, ili čak cijelu RS!

Autor Siniša Stanić

"Južnoafrički soj još nije detektovan u Federaciji BiH, ali je njegova pojava u Banjaluci alarm da se nešto hitno treba preduzeti, jer će se brzo proširiti..."

Izvor: Printscreen

Iz Zavoda za kliničku mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske prije dva dana saopšteno je da su u UKC RS izolovani britanski i južnoafrički sojevi novog korona virusa

Infektolog u Oštoj bolnici u Sarajevu Ednan Drljević kaže da je zbog toga neophodno izolovati Banjaluku i na taj način spriječiti da virus cirkuliše dalje.

Možda će vas zanimati

Dr Drljević navodi da je veoma zabrinjavajuće to što se jedan od najopasnijih oblika korona virusa pojavio u BiH.

"Južnoafrički soj još nije detektovan u Federaciji BiH, ali je njegova pojava u Banjaluci alarm da se nešto hitno treba preduzeti, jer će se brzo proširiti. Stigao je u RS, eto ga vrlo brzo i u FBiH. Treba što prije uvesti drastične mjere i spriječiti širenje", kaže Drljević za "Dnevni avaz".

On smatra da je neophodno potpuno izolovati Banjaluku, ili čak cijelu RS, i na taj način spriječiti da virus cirkuliše dalje. To, navodi Drljević, treba da uradi državna vlast, ali ona trenutno samo šuti, kao i krizni štabovi.

"Južnoafrički virus jedan je od najopasnijih i njegovim udruživanjem sa britanskim i češkim, s kojima se trenutno borimo, nastaće kolaps u cijeloj državi. Ionako smo svi na izmaku snaga, i zdravstveni radnici i građani. Moje mišljenje je da je jedini spas uvesti 'lockdown' u BiH i da se Banjaluka potpuno izoluje da bi se spasili ljudski životi", kaže Drljević.

(Mondo)