Lapsus

Banjaluka: Kako je austrougarski obelisk postao roštiljnica ''Obeliks''

Autor Željko Svitlica

U Gradskoj upravi napravili grešku u odgovoru na zahtjev jednog udruženja da se spomenik (obelisk) iz doba Austro-ugarske izmjesti na drugu lokaciju. Mislili su da se radi o roštiljnici "Obeliks."

Izvor: Mondo/Željko Svitlica

Društvo prijatelja Austrijanaca u Bosni i Hercegovini "DABIH'' poslalo je dopis Administrativnoj službi grada Banjaluka sa predmetom: "Dislokacija Obeliska sa Banjalučkog polja na Groblje Svetog Marka."

Šef Odsjeka za regionalnu i međunarodnu saradnju i protokol gradonačelnika Banjaluke, Saša Čekrlija, šaljući dopis gradskim odjeljenjima na postupanje napravio je grešku, pa je obelisk postao poznata banjalučka roštiljnica, objavila je ATV uz priložene dokumente.

"U prilogu vam dostavljamo dopis Društva prijatelja Austrijanaca u Bosni i Hercegovini "DABIH", vezano za dislokaciju roštiljnice Obeliks, kako bi se preduzele sve daljnje aktivnosti", navedeno je u dokumentu.

Čekrlija je u objavi na ''fejsbuku'' priznao grešku, napisavši da je ''ljudski pogriješiti, interpretirati ili pretpostaviti drugačije nego što jeste. Ljudski je imati povjerenje u saradnike i popraviti propust. Ljudski bi bilo čuti drugu stranu.''

Podsjećamo, radi se o spomeniku (koji se vidi iza ograde na fotografiji) austrougarskim vojnicima koji datira iz 1878. godine. Nalazi se u današnjem naselju Aleja-Centar gdje je nekada bio austrijski ''vojni park'', a zatim i jugoslovenska vojna kasarna "Mali logor."

Tagovi