Uvjerenja autoškola ''sumnjivija'' od fakultetskih diploma?

Birokratija protiv građana: Zbog službenih provjera kandidati čekaju na vozački ispit više od mjesec dana

Autor Željko Svitlica

Iako Pravilnik koji reguliše ovu oblast važi na cijeloj teritoriji BiH u praksi se zbog birokratskih provjera dešava diskriminacija autoškola kao i kandidata za polaganje vozačkog ispita.

Izvor: MONDO/ Goran Arbutina

Kandidati za polaganje vozačkog ispita iz Republike Srpske, koji su obuku završili u školi čije je sjedište u FBiH, više od mjesec dana čekaju na polaganje ispita pošto Zavod za obrazovanje odraslih mora prethodno provjeriti uvjerenja izdata od strane te autoškole.

U autoškoli s kojom smo kontaktirali sumnjaju na namjerno ''šikaniranje,'' i nude rješenje kako bi ubrzali proces provjera i ne bi ostali bez potencijalnih kandidata, a nadležni očigledno ne žele da se pozabave problemom koji nije jedini takav u ovoj oblasti. U Federaciji je još gore stanje: škole registrovane na području Republike Srpske uopšte ne mogu da obučavaju buduće vozače na području federalnih kantona jer kantonalna ministarstva (prema njihovim internim pravilnicima i procedurama) odbijaju da prime uvjerenja o osposobljavanju.

Istovremeno, Pravilnik o osposobljavanju za vozača motornih vozila u BiH ne propisuje ograničenja u pristupu osposobljavanja kandidata, a u zavisnosti od sjedišta pravnog subjekta odnostno registracije autoškola.

Tačnje, bez obzira gdje je auto-škola registrovana, ona ima pravo raditi na nivou cijele države i ne bi smjelo biti diskriminacije bilo koje autoškole po bilo kojem osnovu na teritoriji BiH. Ipak, na terenu je situacije drugačija.

U Ministarstvu komunikacija iz transporta nemaju komentar o očigledno ''šizofrenoj" situaciji u ovoj oblasti.

U autoškoli „Topić“ iz Jajca kandidati za polaganje vozačkog ispita sa teritorije Republike Srpske, zbog provjera od strane Zavoda za obrazovanje odraslih RS čekaju na vozački ispit više od mjesec dana što uzrokuje otkazivanja polaganja i finansijske gubitke, kako davaocu usluge, tako i kandidatima.

Zavod za obrazovanje odraslih RS provjerava uvjerenja iako, kako navode u autoškoli, imaju sve potrebne dozvole. Zavod se pravda da je takva instrukcija Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH.

Žalba Ombudsmanu

Autoškola je krajem prošle godine uputila je žalbu na osnovu diskriminacije Instituciji ombudsmena za ljudska prava BiH i dobili su preporuku ombudsmena, te zatražili da na osnovu preporuke i odgovora nadležnog ministarstva stave ovu školu u ravnopravan položaj sa drugim autoškolama i kandidate koji se osposobljavaju u ovoj autoškoli u isti položaj sa drugim kandidatima.

 Autoškola traži da se rok provjere skrati jer kašnjenje uzrokuje diskriminaciju kandidata.

''U više slučajeva naši kandidati čekali su na ispite duže od mjesec dana za razliku od drugih auto-škola čiji kandidati na ispit izlaze za pet dana. Ovakav proces provjere kandidate autoškole 'Topić' stavlja u neravnopravan položaj. Zašto se kandidatima autoškole 'Topić' ne omogućava pristup ispitu u istom vremenu kao i kandidatima koji se osposobljavaju u drugim auto-školama?“ pitaju se nakon što već mjesecima pokušavaju da riješe ovaj problem.

Sve se pretvorilo u maratonsko dopisivanje sa nadležnim institucijama i ustanovama, tokom kojeg je utvrđeno da ne diskriminacije ne bi smijelo biti, ali rješenje nije pronađeno.

U Zavodu za obrazovanje odraslih RS autoškolu su obavijestili da Zavod prilikom organizacije vozačkog ispita za kandidate koji su osposobljavanje završili u autoškolama sa područja FBiH i Brčko distrikta postupa u skladu sa Instrukcijom ministarstva komunikacija i saobraćaja BiH.

Prema ovoj instrukciji kandidati koji prilikom prijave prilažu potvrde o osposobljavanju izdate od strane autoškola sa područja Federacije BiH i Brčkog podliježu službenoj provjeri priloženih potvrda, a provjeru vrši Zavod u najkraćem mogućem roku, dok odobravanje ispita zavisi od brzine odgovora nadležnih ministarstava obrazovanja (u kantonima FBiH)

Sve potvrde o osposobljavanju podliježu provjeri, bez obzira na sjedište autoškole s tim što u RS kroz sistem kontrole rada autoškola Zavod raspolaže informacijom o validnosti izdatih potvrda, a one iz drugog entiteta moraju službeno provjeriti, ali ovo traje predugo.

Zašto je ministarstvo preporučilo da se potvrde ipak provjeravaju iako su ih prethodno izdale auto-škole koje imaju sve potrebne dozvole za rad – nije poznato.

Ministarstvo: Prijave se moraju prihvatiti, službeno se provjeravaju, ali ne smije biti diskriminacije

U Ministarstvu komunikacija i saobraćaja BiH, u prepisci sa nadležnim organiima u RS, objašnjeno je da su organi entiteta, kantona i Brčko distrikta BiH nadležni za obrazovanje dužni da u skladu sa odredbama Pravilnika o načinu i uslovima organizovanja ispita za vozača motornih vozila prihvate prijavu kandidata, koji između ostalog, uz prijavu za polaganje ispita i ostalu potrebnu dokumentaciju priloži i potvrdu o uspješno završenom osposobljavanju izdatu od strane autoškole

Potrebno je da organi entite kantona i distrukta u slučajevima kada kandidat priloži potvrdu o uspješnom završenom osposobljavanju izdatu od strane autoškole koja nije registrovana na području nadležnog organa za obrazovanje u entitetu, kantonu ili distriktu, provjere po službenoj dužnosti, poštujući odredbe Pravilnika ne dovodeći pri tome kandidata u nepovoljan položaj u odnosu na druge kandidate.

U autoškoli ''Topić'' objašnjavaju da i pored svih objašnjenja nisu u ravnopravnom položaju, kao ni njihovi kandidati naši kandidati u odnosu na kandidate drugih auto škola.

Vozačka uvjerenja ''sumnjivija'' od diploma privatnih fakulteta

Zavod za obrazovanje odraslih RS nam nije dostavio pojašnjenje zašto se tako dugo provjeravaju dozvole autoškole iz Jajca, a na raspoložive brojeve telefona nekoliko dana niko se nije javljao.

U Ministarstvu saobraćaja i komunikacija BiH, i pored više od mjesec dana čekanja, poziva i obećanja da im je slučaj poznat i da će sigurno odgovoriti i pojasniti situaciju, to se nije dogodilo.

Na jednom, uslovno rečeno, malom slučaju u djelatnosti polaganja vozačkih ispita pokazalo se kako birokratija u rasponu od Savjeta ministara, preko entiteskih i kantonalnih vlasti ne čini ništa da omogući normalnu tržišnu konkurenciju i ukloni blokade koje onemogućavaju normalno poslovanje.

Poređenja radi, zanimljivo je da diplome brojnih privatnih obrazovnih ustanova, upitnog ugleda u najmanju ruku, iz entiteta, kantona ili distrikta, jednako važe na teritoriji cijele BiH i da ih niko ne provjerava ovako detaljno kao obične prijave za polaganje vozačkog ispita.