Promjena dosadašnje prakse

Nova odluka Grada Banjaluka: Zakup prostora pod posebnim uslovima samo neprofitnim organizacijama

Autor Dragana Božić

Nova gradska administracija promijeniće dosadašnju praksu i gradske poslovne prostore pod posebnim uslovima dodjeljivati samo onim organizacijama koje ne ostvaruju profit, bave se humanitarnim radom ili drugim aktivnostima važnim za građane.

Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

Namjera nove administracije je da se gradskom imovinom rukovodi domaćinski, te da oni koji imaju sopstveni budžet i značajan broj zaposlenih ne treba da imaju ovu privilegiju – da dobijaju od Grada prostor gotovo besplatno, objavljeno je na sajtu grada.

"Upravo iz tog razloga, gradonačelnik Draško Stanivuković sa posljednjeg zasjedanja Skupštine Grada povukao je tri odluke o dodjeli poslovnih prostora Grada pod posebnim uslovima republičkim institucijama, te iste vratio na dodatno razmatranje i doradu s ciljem da se preispitaju uslovi za dodjelu prostora određenim institucijama koje raspolažu značajnim budžetom", stoji u objavi.

Stanivuković je tada, kako navode istakao da je Odluka o dodjeli prostora pod posebnim uslovima napravljena kako bi se pružila podrška nevladinom sektoru i neprofitnim organizacijama, koje se bave humanitarnim radom i drugim aktivnostima, koje su važne za građane, a ne institucijama koje imaju veliki budžet.

Iz Gradske uprave napominju da su, svi dosadašnji prostori dodjeljivani i ranijih godina, te da će nova gradska adminstracija promijeniti praksu dodjele prostora Grada pod posebnim uslovima na način da poslovni prostor neće moći dobiti institucije i preduzeća koja ostvaruju značajne prihode kroz komercijalno poslovanje.

Podsjećamo, prema pisanju portala Capital, Grad Banjaluka je pod posebnim uslovima i 90 odsto nižoj cijeni dao u zakup preko 180 svojih poslovnih prostora. Međutim na spisku se nalaze i pojedine ustanove i preduzeća koje ostvaruju milionske prihode kroz komercijalno poslovanje.