Društvo

U BiH potvrđena dva slučaja delta soja korona virusa 

Autor Dušan Volaš

U Bosni i Hercegovini potvrđena su za sada dva slučaja zaraženih delta sojem korona virusa, potvrdio je Rijad Konjhodžić iz Centra za genetsku dijagnostiku ALEA iz Sarajeva.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Anupam Nath

Naveo je kako su kao kao delta soj za sada izolovana dva od pet uzoraka koji su došli iz Međugorja, a koji su uzeti od ljudi koji su namjeravali da se iz BiH vrate u svoju zemlju.

Konjhodžić nije mogao potvrditi iz koje zemlje su došli zaraženi, prenosi RSE.

Delta soj korona virusa koji je prvi put otkriven u Indiji postaje globalno dominantna varijanta COVID-19 bolesti, kažu iz Svjetske zdravstvene organizacije. Još uvijek ne postoji dovoljno podataka kako bi se potkrijepile tvrdnje nekih epidemiologa koji kažu da je delta varijanta i smrtonosnija.

Na Zapadnom Balkanu najprije je identifikovan u Hrvatskoj 28. juna, potom na samoproglašenom Kosovu 29. juna.

Delta varijanta je već preuzela primat u Velikoj Britaniji gdje gotovo svi pozitivni testovi potvrđuju njeno prisustvo, ali postala je dominantna i drugdje.

Računa se da je 15 posto novih slučajeva u Njemačkoj od sredine juna mjeseca gotovo udvostručeno nakon toga. U Irskoj i u dijelovima Italije brojke su najmanje 20 posto dok je u samom Lisabonu čak 70 posto delta soja, piše Bloomberg.