Mnogi su morali da plate

Fond i ministarstvo napominju: Potvrde o vakcinaciji i preležanom virusu su besplatne

Autor Željko Svitlica

Potvrde koje se izdaju osiguranicima u Republici Srpskoj, da su bili inficirani korona virusom, kao i potvrde o vakcinaciji, besplatne su i ne mogu se naplaćivati.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske rečeno nam je da je Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (FZO) u maju mjesecu ove godine uputio dopis svim domovima zdravlja, kao i privatnim ambulantama porodične medicine, da se pomenute potvrde ne mogu naplaćivati osiguranicima FZO RS.

Skrenuta je pažnja, da u slučajevima ako im neko naplati potvrdu, osiguranici u nadležnim poslovnicama Fonda mogu da predaju prijavu povrede prava iz zdravstvenog osiguranja (obrazac prijave dostupan na sajtu FZO https://www.zdravstvo-srpske.org/files/obrasci/prijava_pp.pdf) , kao i da kontaktiraju zaštitnike prava osiguranih lica u svim poslovnicama FZO RS.

Više građana Banjaluke požalilo se prethodnih dana na društvenim mrežama i u dopisu medijima da su u ambulantama porodične medicine gdje su registrovani morali da plate potvrdu o poreležanom kovidu ili vakcinaciji.

Našoj redakciji juče se javio čitalac iz Prnjavora kojem je u prnjavorskom domu zdravlja potvrda da je preležao koronavirus naplaćena 10 KM. Ovaj Pranjvorčanin je tražio da mu izdaju račun ali ga ipak nije dobio, navodno "zbog tehničkih razloga."


Tagovi