Društvo

Grad o dozvoli za fontanu: Park ''Mladen Stojanović'' nema status nacionalnog spomenika

Autor Nikolina Damjanić

Park "Mladen Stojanović" u Banjaluci nema status nacionalnog spomenika, iz tog razloga Odjeljenje za prostorno uređenje nije tražilo dozvolu od Ministarstva za građevinarstvo za izgradnju replike stare fontane iz parka "Petar Kočić", kažu iz Gradske uprave za Mondo

Izvor: Banjaluka.rs.ba

Objašnjavaju da su za odluku Ministarstva, kojom saopštavaju da je dozvolu za izgradnju pomenute fontane izdao nenadležan organ, saznali iz medija.

„Pomenutom Odlukom o proglašenju nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine ambijentalne cjeline dijelova ulica Kralja Petra I Karađorđevića i Mladena Stojanovića u Banjaluci definisano je da Nacionalni spomenik čini: deset objekata stambenih vila iz austrougarskog perioda sa pripadajućim ozelenjenim dvorištima i ogradama, pozicioniranih na sjeverozapadnoj strani ulice Kralja Petra I Karađorđevića i jugozapadnoj strani Ulice Mladena Stojanovića, rekonstruisani objekat Evangelističke crkve sa pripadajućim ozelenjenim dvorištem i ogradom sa jugoistočne strane Ulice Mladena Stojanovića, dva objekta u Ulici Petra Kočića, zgrada Male stanice "Kraljev drum" sa pripadajućom parcelom, i dio aleje – dvostruki drvored u dijelovima ulica Kralja Petra I Karađorđevića i Mladena Stojanovića“, kažu iz Gradske uprave.

Dodaju da iz tog razloga Grad nije tražio dozvolu od Ministarstva.

„Iz navedenog je vidljivo da sam Park "Mladen Stojanović" nema status nacionalnog spomenika, te je Odjeljenje za prostorno uređenje tumačilo da je u konkretnom slučaju nadležno za izdavanje lokacijskih uslova i građevinske dozvole, te predmetni postupak nije proslijeđen Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju na postupanje“, navode iz Gradske uprave.

Ističu da je Ministarstvo imalo drugačiji stav i tumačenje, te je po pravu nadzora poništilo rješenje za izgradnju.

„Po prijemu rješenja Ministarstva isto ćemo detaljno analizirati te odlučiti o eventualnom ulaganju pravnih lijekova“, poručuju oni.

Podsjećamo, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS je juče saopštilo da je na inicijativu republičke inspekcije poništilo rješenje Gradu Banjaluka za izgradnju replike stare fontane iz "Parka Petar Kočić" u park Mladen Stojanović jer se, kako navode, lokacija nalazi u ambijentalnoj cjelini koja je nacionalni spomenik BiH, te da je prvobitnu dozvolu izdao nenadležan organ.

Ranije je objavljeno da će replika fontane sa svim okolnim elementima koštati oko 200.000 KM. Izgradnja je počela u maju, a Grad se više puta oglašavao povodom prilično sporih radova, pravdajući se složenošću projekta.