Društvo

Pravoslavna Nova godina dočekana širom Srpske: Evo kako je bilo u pojedinim gradovima (FOTO)

Autor Dragana Božić

Pravoslavna Nova godina dočekana u brojnim gradovima Republike Srpske.

Šamac
Izvor: SRNA/Svetlana Pavlović

Brojni Banjalučani i gosti iz drugih gradova, ali i inostranstva, dočekali su ispred Hrama Hrista Spasitelja Novu godinu po julijanskom kalendaru.

Nova godina dočekana je uz pjesmu vokalne solistkinje i interpretatorke duhovne i etno-muzike Danice Crnogorčević, te bogat program kulturno-umjetničkih društava iz Banjaluke.

Trebinjce i goste u Novu pravoslavnu 2022. godinu uveo je na Trgu slobode pop-pjevač Igor Vukojević, uz izvođenje brojnih poznatih hitova popularne muzike.

Prethodno su se spletom tradicionalnih igara i pjesama predstavili trebinjski ansambl nacionalnih igara "Jovan Dučić", uz Folklorni ansambl "Dukati" iz Čačka, kao i mladi guslar Mitar Višnjić, saopšteno je iz Gradske uprave Trebinje.

Dobojlije je u pravoslavnu novu 2022. godinu ispratio zamjenik gradonačelnika Slavko Kovačević, koji je građanima poželio mir i bezbrižnost.

Kovačević je sinoć zahvalio sugrađanima što su se u velikom broju okupili u Parku narodnih heroja da u hladnoj januarskoj noći zajedno dočekaju, pozdrave i proslave Novu godinu.

"Želje nam ostaju iste, prije svega, što više zdravlja, porodične sreće, uspjeha u životu i lijepih trenutaka u 2022. godini", poručio je Kovačević.

Dobojlije su novogodišnju noć u Parku narodnih heroja u Doboju dočekale uz orkestar Perice Jaćimovića i Snježanu Đurišić. 

Uz koncert Dejana Matića na Trgu Srbija i uz vatromet građani Istočnog Sarajeva su dočekali pravoslavnu Novu godinu.

Uprkos niskoj temperaturi, brojni građani su se okupili na Trgu Srbija i tradicionalno bili posluženi kuvanim vinom.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor čestitao je pravoslavnim hrišćanima Novu godinu po julijanskom kalendaru, uz želju da im podari dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću i uspjeh na svim poljima.

"Želim da pravoslavnu Novu godinu dočekamo uz poštovanje tradicije naših predaka, ali i poštovanje tradicionalnih ljudskih vrijednosti, a, prije svega, uz poštovanje svakog čovjeka i ljubav prema bližnjima", naveo je on.

On je poželio da početak 2022. godine bude početak složnog rada da grad Prijedor krene putem razvoja i napretka, dodajući da su na tom putu jedni drugima podrška, a ljepši Prijedor pokretačka snaga.

Javor je naveo da je bogatstvo različitosti vrlina na koju treba biti ponosan.

On je čestitku uputio u ime Gradske uprave i u svoje ime. 

U Derventi je doček pravoslavne Nove godine organizovan na platou ispred Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice, u kojem je služen moleban u ponoć, a upriličen je i vatromet.

Okupljene građane pozdravio je i pravoslavnu Novu godinu čestitao gradonačelnik Dervente Milorad Simić.

"Pravoslavna Nova godina obilježava se širom svijeta, od Rusije i okolnih zemalja, preko egipatskih Kopta i Etiopljana u Africi, sve do Srbije i okolnih pravoslavnih zemalja, a među njima je i mali grad Derventa i mi njegujemo ovu proslavu godinama", rekao je Simić u izjavi novinarima.

On je naveo da je, uz pomoć Gradske uprave, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo /SPKD/ "Prosvjeta" iz Dervente organizovalo proslavu na zadovoljstvo sugrađana, te dodao da nikoga ne bi trebalo da vrijeđa doček Nove godine po julijanskom kalendaru.

Predsjednik derventskog SPKD "Prosvjeta" sveštenik Dalibor Đekić podsjetio je da lani manifestacija nije održana zbog pandemije virusa korona, a ove godine je tradicija proslave nastavljena.

"Svima želim srećno i Bogom blagosloveno novo ljeto Gospodnje i da Gospod svima podari sreće zdravlja i svakog dobra", rekao je Đekić.

Organizator dočeka pravoslavne Nove godine bilo je SPKD "Prosvjeta", uz Turističku organizaciju grada Derventa, te pokroviteljstvo Gradske uprave i gradonačelnika Milorada Simića.

Okupljene građane zabavljali su izvorne grupe iz Dervente i bend "Markato", a organizatori su obezbijedili i kuvano vino. 

U Hramu rođenja Presvete Bogorodice u Kotor Varošu u ponoć je služen moleban povodom pravoslavne Nove godine.

Moleban je služio protonamjesnik Damir Vrhovac, koji je poželio vjernicima da sa optimizmom i jakom vjerom uđu u Novu godinu, da se poprave i čine dobra djela.

"Novo ljeto gospodnje treba da pruži priliku da sagledamo sve naše grijehe", poručio je Vrhovac i dodao kako blagoslov Božiji treba da podari hrišćanima u Novoj godini mir i spasenje.

Vrhovac je pozvao sve vjernike i ljude dobre volje da uzmu učešće u svetoj liturgiji, Bogojavljenskoj litiji i plivanju za Časni krst, koje će i ove godine biti organizovano u Kotor Varošu.

"Bogojavljenje je jedan od 15 praznika Srpske pravoslavne crkve i zato pozivam sve Kotorvarošane da dođu i vide odvažne ljude koje ni hladna voda, ni vrijeme ne mogu pokolebati u namjeri da plivaju za Časni krst", istakao je Vrhovac.

Nakon održanog molebana kotorvaroško nebo je ukrasio vatromet, a za okupljenje vjernike je bilo pripremljeno kuvano vino i posluženje.

Većina Kotorvarošana proslavila je Novu godinu po julijanskom kalendaru u svojim domovima. 

Doček pravoslavne Nove godine uz vatromet, kuvano vino i muziku "Virus benda" organizovan je na gradskom trgu u Šamcu.

Proslava je počela u 21.00 čas.

Gradski trg svečano je ukrašen pred Novu godinu po gregorijanskom kalendaru i u prethodne dvije sedmice tu su priređivane različite kulturno-zabavne manifestacije i podjela paketića za djecu.

Doček Nove godine po julijanskom kalendaru organizovan je u brojnim šamačkim kafićima uz rezervaciju od 10 do 20 KM.

Građani su prije ponoći na trgu zaigrali kolo i tako dočekali vatromet i pravoslavnu Novu godinu.

Najveći broj stanovnika Šamca, prema tradiciji, novogodišnju noć proveo je u kućama i stanovima uz televizijski program i druženje sa prijateljima i komšijama.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević i predsjednik Skupštine Simo Varadinović putem opštinske internet stranice čestitali su građanima.

"Svim pravoslavnim hrišćanima koji praznuju po julijanskom kalendaru želimo srećnu i uspješnu pravoslavnu Novu 2022. godinu. Svima Vama mnogo lične i porodične sreće, zdravlja i uspjeha u svakom poslu", navedeno je u čestitki.

Doček pravoslavne Nove godine su organizovali opština Šamac i Centar za kulturu. 

Organizovani doček pravoslavne Nove godine na otvorenom ni ove godine nije priređen u Bratuncu i Srebrenici i ta praksa nije zaživila u ovim varošicama.

U brojnim bratunačkim kafićima i nekoliko svečanih salona, koji su bili ispunjeni gostima, bilo je izuzetno vesdelo, a pjesma se čula i iz mnogih kuća i stanova u kojima je najveći broj Bratunčana proslavio dolazak pravoslavne Nove godine u porodičnom ambijentu, sa prijateljima i komšijama.

Posebno su, kao i uvijek, veseli bili mladi iz ovog mjesta koji su slavili uz pjesmu, ples i igru zajedno sa velikim brojem mladih iz susjednih Srebrenice i LJubovije, gdje je novogodišnja noć bila mnogo tiša.

Slavlje u ugostiteljskim bratunačkim objektima trajalo je kraće nego prethodnih godina jer je rad bio ograničen do jedan čas iza ponoći zbog epidemiloških mjera.

U Srebrenici novogodišnje veče nije se razlikovalo od uobičajene svakodnevne monotonije, a tri kafića i jedan restoran koji su radili bili su skoro prazni i u ponoć su zatvoreni jer su se malobrojni gosti razišli.

Jedino je poneka detonacija petardi i nešto više svjetlosti na kućama i stanovima ukazivao da je u pitanju novogodišnja noć. 

Pravoslavna Nova godina tradicionalno se praznuje 14. januara po novom kalendaru, a naziva se i Mali Božić.

Novu godinu tada proslavljaju i Ruska, Gruzijska, Ukrajinska, Jermenska pravoslavna crkva, kao i Sveta Gora.

(Srna/Mondo)