Društvo

Prevoznici Srpske očajni: Ponovo pisali Vladi RS za pomoć

Autor Dragana Božić

Udruženje poslodavaca saobraćaja i veza RS uputilo je Vladi RS ponovljeni zahtjev za novi paket pomoći za period od avgusta 2021. do januara 2022. godine. Iz Vlade RS još bez odgovora.

Ilustracija
Izvor: MONDO/JOVAN TERZIĆ

Naime, ovo udruženje od Vlade Srpske traži uplaćivanje poreza i doprinosa za isplaćene plate za navedeni period, kao vid pomoći i podrške ovom sektoru.

Kako je za Mondo rekao Dejan Mijić, predsjednik Udruženja prevoznika u putničkom saobraćaju, Vladi RS već drugi put šalju zahtjev za pomoć i podršku s ciljem , kako navode, spasavanja sektora prevoza putnika u javnom saobraćaju. Odgovor od Vlade nisu dobili ni na prvi zahtjev.

“Budući da nismo dobili povratnu informaciju, prisiljeni smo ponovo da se obratimo Vladi RS, sada u još težim okolnostima, u uslovima enormnog rasta cijena, a prije svega našeg osnovnog sredstva za rad, pogonskog goriva nafte”, navodi se u zahtjevu upućenom Vladi Srpske.

Mijić tvrdi da se sa istim problemima suočavaju i prevoznici u susjednim i drugim državama EU, te da kod njih postoje brojne mjere i olakšice za prevoznike.

“U našem okruženju na snazi su mjere podrške, kao što su uplata preduzećima od 500 evra mjesečno po zaposlenom radniku u Hrvatskoj, uplata 1000 evra po registrovanom autobusu u Srbiji, povrat poreza i akciza na potrošeno gorivo u Sloveniji,Srbiji i Hrvatskoj…”, kaže Mijić za naš portal.

Podsjećamo, Udruženje prevoznika u međunarodnom i međuentiteskom saobraćaju već je, nakon sastanka u Sarajevu, uputilo dopis Upravi za indirektno oporezivanje BiH da se uvede oslobađanje akciza i putarina na gorivo za prevoz putnika.