Društvo

Veselo u Bijeljini: Romi proslavili Đurđevdan (FOTO)

Autor Dušan Volaš

Đurđevdan, najradosniji praznik Roma, jutros je u Bijeljini tradicionalno obilježen urankom i puštanjem vrbovih vjenčića niz vodu, uz zamišljanje lijepih želja.

Izvor: SRNA/Ana Vasić

Direktor Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma "Otaharin" Dragan Joković smatra važnim da Romi očuvaju svoje običaje, kulturu i identitet.

"Romi nemaju svoju otadžbinu, tako da je vrlo važno promovisati njihove običaje, kad god se za to ukaže prilika", rekao je Joković.

On je dodao da su Romi u Bijeljini suočeni sa siromaštvom i isključenošću iz zajednice, a karakteristični su i nizak nivo obrazovanja i anticiganizam u gradu.

Sabira Hašimović, koja je zaposlena u "Otaharinu", rekla je novinarima da su pripremili 120 paketića djeci za radost i ofarbali oko 200 jaja.

"Od Đurđevdana Romi mogu da spavaju napolju, putuju - stiglo je proljeće", istakla je Hašimovićeva.

Sanita Smajić kaže da su juče sa djecom iz Dnevnog centra za djecu koja žive i/ili rade na ulici ili su u riziku da to postanu "Otaharin" išli po vrbu, te šarali jaja kako bi uljepšali Đurđevdan.

"Romi u Bijeljini žive jako teško. Poražavajuća je činjenica da je mali broj đaka završio srednju školu, kao i fakultete. Imamo svega dva studenta", rekla je Smajićeva.

Izvor: SRNA/Ana Vasić

Dječak Anel Husić kaže da su sinoć bojili jaja, a danas će niz kanal Dašnica da bace vjenčiće. "Slavimo kako je ko u mogućnosti - neko peče prase, neko jagnje, roštilj. Najviše volim bacanje vjenčića u vodu", priča ovaj mališan.

Maksuda Okić dodaje da na Đurđevdan rano ustaju, kupaju djecu i unučad, pa idu da slave, kako je ko u mogućnosti.

Đurđevdan predstavlja odlazak zime i dolazak toplijih dana. To je praznik kojim su Romi u prošlosti obilježavali prekid zimovanja, pokretali svoje čerge i ponovo polazili na put.

Srna

Možda će vas zanimati