Društvo

Banjaluka: Centar za predškolsko prijeti štrajkom, Grad spreman da poveća plate za 50 KM

Autor Nikolina Damjanić

Nakon najava štrajka upozorenja od strane Sindikalne organizacije Centra za predškolsko vaspitanje zbog niskih plata radnika ustanove, iz Gradske uprave je najavljena spremnost da plate budu povećane za 50 KM.

Izvor: Mondo - Željko Svitlica

Sindikalna organizacija Centra za predškolsko obrazovanje i vaspitanje najavila je štrajk radnika ove ustanove jer tvrde da već 17 godina nisu dobili povećanje plate.

Direktorica Centra Jelena Kurtinović za Mondo tvrdi da od 2016. godine, otkad se nalazi na čelu ustanove, vodi pregovore za povećanje plata do kojih, međutim, još nije došlo.

"Mi kroz pojedinačni kolektivni ugovor pregovaramo sa Gradskom upravom. Po Zakonu o posebnom kolektivnom ugovoru, svaka javna ustanova treba da donese svoj pojedinačni kolektivni ugovor, gdje će se u skladu sa posebnim ugovorom definisati primanja radnika i njihova ostala prava", kaže ona.

Napominje da je prije početka pandemije korona virusa postojala inicijativa da se plate radnika Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje izjednače sa platama onih iz Gradske uprave

"Kako je korona došla, pregovori su prekinuti, a došlo je do promjene vlasti. Nakon toga nismo imali intenzivnije sastanke sa Gradom da pronađemo rješenje", navodi Kurtinovićeva.

Nakon najave štrajka predstavnika sindikata Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, Kurtinovićeva kaže da je došlo do povratnih informacija iz Gradske uprave o zajedničkom sastanku

"Po zakonu, Sindikalna organizacija se poziva na Zakon o štrajku. U skladu sa tim, oni će ići radikalnije u ostvarivanju svojih prava, ukoliko ne dođe do pregovora. Pošto je došlo do novih informacija od strane Gradske uprave da se taj problem riješi, rado ću se odazvati na sastanak da vidimo kako da pronađemo rješenje", ističe ona.

Direktorica Centara za predškolsko obrazovanje i vaspitanje kaže da je u vrijeme poskupljenja radnicima potrebno povećati plate kako bi se nosili sa sve većom inflacijom.

Grad spreman da poveća plate za 50 KM

Povodom zahtjeva vaspitačica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjačuka za povećanjem plata, Grad Banjaluka izražava spremnost da odmah povisi njihova primanja za 50 KM, kao što je to učinjeno za radnike Gradske uprave.

"Još u aprilu ove godine Grad je uputio dopis Centru da smo spremni da povećamo plate, a 2. juna je organizovan sastanak sa svim budžetskim korisnicima kada je i traženo da se dostave akti koji su nam bili potrebni da to sprovedemo i u djelo", kazala je savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku, Mirna Savić - Banjac.

Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

Kako je istakla, Grad je uvijek spreman za razgovor i važno je samo da sindikat i uprava Centra imaju zajedničku inicijativu i da sa jednim prijedlogom dođu u Gradsku upravu.

"Mi ćemo to i realizovati i u narednih par dana održaćemo sastanak sa predstavnicima ove ustanove", zaključila je savjetnica Savić - Banjac.

Podsjećamo, predstavnici Sindikalne organizacije Centra za predškolsko obrazovanje i vaspitanje ranije su poslali otvoreno pismo ministarki prosvjete i kulture RS Nataliji Trivić, gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću i predsjedniku Skupštine grada Mladenu Iliću u kojem traže veće plate za radnike, uz najave da će organizovati štrajk upozorenja, ukoliko ne dobiju povratnu informaciju.

(Mondo)