Društvo

Zahtjevi preduzeća pred odbornicima Skupštine grada: Da li će Banjalučani plaćati skuplje komunalne usluge?

Autor Dušan Volaš

Kolegijum Skupštine grada Banjaluke zakazao je za narednu sedmicu dvije vanredne sjednice na kojima će se raspravljati o Nacrtu rebalansa budžeta i korekcijama cijena komunalnih usluga.

Skupština Grada Banjaluka
Izvor: Aleksandar Čavić, Gradska uprava Banjaluka

Nakon sjednice Kolegijuma saopšteno je da će u ponedjeljak, 20. marta, od 9.00 časova razmatrati Nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu, a u srijedu, 22. marta, raspravljaće o pitanjima korekcije cijena komunalnih usluga, odnosno o zahtjevima koje su gradu dostavila preduzeća "Eko Toplane", "Vodovod" i "Čistoća".

Predsjednik Skupštine grada LJubo Ninković rekao je Srni da je gradonačelnik uputio zahtjev za vanrednu sjednicu, ali će zbog rokova i prirode tačaka koje će biti razmatrane biti održana dva zasjedanja.

Ninković je naveo da Nacrt rebalansa budžeta podrazumijeva da nema amandmana odbornika, tako da se može diskutovati o njegovom usvajanju ili ne, a kada je riječ o korekciji cijena komunalnih usluga tu postoji mogućnost za amandmansko djelovanje.

Gradski menadžer Bojan Kresojević rekao je da su predložene korekcije i zahtjevi preduzeća "Čistoća", "Vodovod" i "Eko toplane" u traženom obimu neprihvatljivi za grad.

"Upravo zbog toga, da bi zaštitili građane od najavljenog poskupljenja grijanja, mi ćemo subvencionisati `Eko toplane` ", rekao je Kresojević i dodao da će biti razmatrane i korekcije cijena vode i odvoza otpada.

Zbog globalne inflacije, "Eko toplane" su tražile povećanje cijena grijanja za oko 58 odsto, "Čistoća" za oko 33 odsto, a "Vodovod" oko 15 odsto.

Na redovnoj sjednica Skupštine grada, koja je zakazana za 30. mart, naći oko 50 tačaka, objavljeno je sajtu Gradske uprave.