Društvo

Veselo na vaskršnjem druženju u Banjaluci: Mališani ukrašavali i farbali jaja (FOTO)

Autor Dušan Volaš

Povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa najmlađi Banjalučani danas su u Parku "Petar Kočić" u duhu tradicije ukrašavali i farbali vaskršnja jaja.

Izvor: A. Čavić/Grad Banjaluka

Kako bi najmlađima približili našu kulturu, tradiciju i običaje, ali istovremeno im pružili mogućnost da iskažu svoju kreativnost, grad Banjaluka je i ove godine organizovao Vaskršnji piknik u Parku Petar Kočić.

Mališanima se pridužio i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković koji je istakao da Vaskrs, kao praznik nad praznicima, uvijek iznova opominje i podsjeća da se sve ne završava ovozemaljskih životom i smrću, već da tek tada počinje novi vječni život, saopšteno je iz Gradske uprave.

Stanivuković je rekao da ovo druženje ima za cilj da djeci približi našoj kulturi, tradiciji i običajima.

"Kao lokalna samouprava želimo preuzeti odgovornost za očuvanje našeg nacionalnog i vjerskog identiteta, jer želimo da naše generacije znaju gdje su im korijeni", naveo je Stanivuković.

Za kreativne radionice za najmlađe sugrađane bio je zadužen Kreativni tim Gradske uprave, a član ovog tima Valentina Savić Mandić poručila je kako je ovo treći put da Gradska uprava organizuje ovu manifestaciju u susret vaskršnjim praznicima, istakavši da je iz godine u godinu odziv sve veći.

Ona je dodala da je i ove godine zajedno sa Kolom srpskih sestara u porti Hrama Hrista Spasitelja organizovano tradicionalno bojenje vaskršnjih jaja i da su djeca imala priliku da vide tradicionalne tehnike ukrašavanja jaja.

Iz "Kola srpskih sestara", koje je takođe bilo dio ove manifestacije, poručuju da je najveća radost vidjeti toliko srećne djece.

Tagovi