Društvo

"Ćirilični park" i "Park knjige": Stanivuković najavio nove projekte u Banjaluci (VIDEO)

Autor Nikolina Damjanić

Gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković je gostujući na Jutarnjem programu RTRS-a pričao o infrastrukturnim projektima u Banjaluci koji su u toku, ali je najavio i dva nova - "Park knjige" i "Ćirilični park".

Izvor: Grad Banjaluka

Stanivuković je razgovarajući o nastavku radova na kružnoj raskrsnici kod Ekvatora spomenuo i izgradnju spomenika kralju Tvrtku I Kotromaniću, te se osvrnuo na važnost očuvanja nacionalnog identiteta i kulturnog nasljeđa.

Gradonačelnik Banjaluke otkrio je da će na zelenoj površini kod Narodnog pozorišta Republike Srpske biti podignuta statua banu Kulinu sa njegovom Poveljom ispisanom na ćirilici, te da će na tom mjestu biti uređen i prostor za čitanje.

„Takođe štandovi sa knjigama iz centra grada biće stacionirani u tom parku gdje će biti naši studenti, umjetnici i imati priliku za čitanje i uživanje“, rekao je Stanivuković.

Stanivuković je nastavio da će, u sklopu očuvanja našeg identiteta, izgraditi prvi „Ćirilični park“ na tzv. „Kupusištu“( park između ulica Nikole Pašića, vojvode Radomira Putnika i Srpske) u Banjaluci.

„Tu ćemo izgraditi prvi "Ćirilični park" sa 30 skulptura u obliku ćiriličnih slova. Planiramo realizovati neobičnu akcijuu kojoj će svaki Bnajalučlanin ili društveno odgovorna kompanija moći donirati jedno slovo. Na primjer firma ili porodica čije ime počinje na slovo G, B, P.. moći će da donira slovo sa ugraviranom donacijom i da to bude park u kom će naš narod učestvovati“, pojasnio je Stanivuković.

(MONDO/RTRS)