Društvo

Saharski pijesak zamutio nebo iznad Banjaluke i drugih gradova u regiji (FOTO)

Autor Dušan Volaš

Jaki udari južnog vjetra donijeli su sa sobom veće količine saharskog pijeska zbog čega je nebo iznad BiH više sivo nego plavo.

Izvor: MODNO/Željko Svitlica

Meteorolog Nedim Sladić je objavio da zamućeno nebo neće potrajati dugo, te da je odlazak ovog "gosta" prognoziran sa padavinama u noći na utorak.

"Tada će uslijediti pad koncentracije pijeska i vlažno deponovanje aerosola na tlo, što će pozdraviti naše zemljište, ali ne i prozori i limeni ljubimci. Od utorka ponovo ćemo vidjeti čisto plavo nebo", objavio je on na društvenim mrežama.

Sladić je ranije najavio promjene u vremenskim prilikama od ponedjeljka, navodeći da će doći do padavina koje će se premještati sa zapada prema istoku, najprije zahvatajući područje Krajine, a potom i ostatak zemlje u večernjim satima i noći.

Podsjetimo, u Krajini i Hercegovini danas se očekuje povremeno olujni vjetar jačine od 40 do 60 kilometara na čas, a u višim predjelima ponegjde jači i od 70 kilometara na čas, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Najjači udari se očekuju uveče i u noći na utorak kada mogu biti jači od 90 kilometara na čas.

Vjetar će sutra jačati i u većini predjela će biti jak do olujni uz udare od 50 do 80 kilometara na čas.

Sutra će biti pretežno sunčano, natprosječno toplo i vjetrovito vrijeme sa maksimalnom temperaturom od 22 do 31 stepen Celzijusov.

Tokom popodneva očekuje se jače naoblačenje sa zapada, a uveče prolazak padavinske zone od zapada i juga ka istoku i sjeveru, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Padaće kiša sa pljuskovima praćenim grmljavinom, a lokalno su moguće i nepogode.

Duvaće umjeren do jak južni vjetar, u Hercegovini i Krajini jak do olujni. Uveče u većini krajeva prolazno olujni vjetar.

U većini krajeva danas je preovladavalo sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

(Mondo)