Društvo

ŠTA ĆE BITI IZGRAĐENO? Grad Banjaluka zamijenio lokaciju kod Merkatora za zemljište na Poniru (FOTO)

Autor Željko Svitlica

Grad Banjaluka zamijenio je jednu parcelu kod tržnog centra "Merkator" i Univerzitetskog kampusa za zemljište na Poniru uz doplatu od oko 300.000 KM. U međuvremenu su ovdje počeli radovi za koje Grad navodi da se preduzimaju zbog izgradnje kružnog toka.

Izvor: Mondo - Slaven Petković

Na sjednici Skupštine grada krajem marta prihvaćena je zamjena ove parcele, koja se nalazi između Aleje Svetog Save i Bulevara srpske vojske, za parcelu privatnog lica Bojana Popovića koja se nalazi na širem području Rebrovca (brdo Ponir) uz doplatu u korist grada od blizu 300.000 KM. 

Površina parcele koju je grad zamijenio je 1,233 m2.

Njena vrijednost procijenjena je na 647.325 KM, a procijenjena vrijednosti zemljišta koju je Popović ponudio u zamjenu je 358.506 KM.

"Popović Bojan dužan je platiti razliku u cijeni u iznosu od 288.819 KM ili 525 KM/m2, što će biti regulisano ugovorom između Grada Banjaluka i Popović Bojana", navodi se u odluci koju je Skupština grada usvojila 21. marta na 27. sjednici.

Prijedlog za zamjenu uputio je Popović, a zamjenu je odobrilo Pravobranilaštvo RS, navodi se u dokumentima o zamjeni u koje smo imali uvid. 

Parcela koju je grad dao u zamjenu (zaokružena žutom bojom)
Izvor: MONDO

Po važećem Regulacionom planu na ovoj lokaciji je planirana parkovska površina, ali nezvanične informacije kažu da će tu biti izgrađen objekat za sada nepoznate namjene.

Odluku o zamjeni zemljišta odbornici su usvojili skoro jednoglasno jer je protiv bio samo Saša Lazić, a Dragoslav Topić i Marinko Umičević bili su uzdržani.

"Iznos doplate je, po meni, premali, jer ta zemlja definitivno vrijedi (ili će vrijediti) milione", rekao je Lazić.

(MONDO)