Društvo

DANAS SE OBILJEŽAVAJU LJETNE ZADUŠNICE: Upalite svijeće za svoje preminule

Pravoslavni hrišćani danas obilježavaju Duhovske ili ljetne zadušnice, koje su uvijek u subotu pred Duhove (Silazak Svetog Duha).

Izvor: Shutterstock

Jedan od običaja koji se upražnjava je posjeta grobovima naših preminulih (ako je to moguće), paljenje svijeće i ostavljanje takozvanih "daća“ na groblju i u crkvi, obično u vidu kuvanog žita.

Mnogi vjeruju da se ovim simboličnim gestom na neki način "hrani“ duša naših upokojenih i da je to dar koji njima ukazujemo. Na zadušnice se, u nekim krajevima Srbije, mijesi pogača bez kvasca. Ko ne može najmilijima da ode na grob, svijeću zapali u crkvi. Na zadušnice se dijeli milostinja. Kako na grobljima tada ima najviše prosjaka, treba svakom udijeliti po neki prilog, jer je bolje poći sa blagoslovom, nego da iza leđa prosjaci proklinju. Postoji još jedan vid milostinje koji je kod nas zaboravljen: duhovna milostinja. Duhovna milostinja je poklanjanje duhovnih knjiga.

Zadušnice uvijek padaju u subotu, kada se organizuju i bogosluženja posvećena upokojenima, jer je Hristos dan uoči Vaskrsenja, koje se uvijek slavi u nedjelju, proveo u grobu. U crkvi se na zadušnice pominju riječi Svetog Jovana Zlatoustog, jednog od najvećih bogoslova iz četvrtog vijeka:

"Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne oklijevajte, dakle, da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih".

U nedjelju, 23. juna, pravoslavni vjernici obilježavaju praznik Svete Trojice ili Duhove.

Duhovi se obilježavaju 50. dana posle Vaskrsa i desetog poslije Spasovdana. Ovaj praznik se još naziva Pedesetnica i Silazak Svetog Duha na Apostole.

(Mondo)

Tagovi