Društvo

BHRT mora prodati imovinu da isplati dug za Evrosong

Autor Željko Svitlica

Opštinski sud u Sarajevu naložio je prodaju nekretnina BHRT-a, a u svrhu isplate duga EBU-u. Određen je i datum prodaje te je zakazana za 25. septembar 2024.

Izvor: BHRT

Posljednjih godina svaki maj u vrijeme održavanja Evrosonga povlači se tema Bosne i Hercegovine koja od 2016. ne učestvuje na ovom takmičenju, a problem su dugovanja Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU).

BiH se neće moći vratiti u takmičenje sve dok ne izmiri dug, a čini se da bi ovoj dugogodišnjoj sagi mogao doći kraj, piše Klix. Naime, presudom Opštinskog suda u Sarajevu, a na osnovu tužbe EBU-a (Evropske radiodifuzne unije), određena je prva prodaja nekretnina koja će poslužiti kako bi se ovaj dug izmirio.

EBU je 2016. godine podnio tužbu protiv BHRT, a vrijednost spora iznosila je 12.198.170 KM - i to za godišnju naknadu za članstvo u uniji, kao i za pojedinačne naknade za prenos sportskih i drugih prava.

Prvostepena presuda je donesena 2018. godine kada je Opštinski sud presudio da je BHRT dužan na osnovu glavnog duga isplatiti 9.853.998 KM sa zakonskom zateznom kamatom. BHRT je potom uložio žalbu, međutim, drugostepenom presudom potvrđena je prvostepena.

Potom, Opštinski sud je 2022. godine donio rješenje o izvršenju gdje će se nakon procjene vrijednosti i prodajom nekretnina u vlasništvu BHRT-a vratiti dug. U martu ove godine sačinjen je nalaz i mišljenje vještaka te je utvrđena vrijednost devet nekretnina u vlasništvu BHRT-a, a ona iznosi 165.564.697,20 KM.

BHRT je uložila žalbu na rješenje o izvršenju suda, međutim, još uvijek nije donesena odluka.

Ukupan iznos koji Evropska radiodifuzna unija potražuje sa obračunatim zateznim kamatama iznosi 16.360.851,18 KM.

BHRT u žalbi osporava iznos, međutim, ona neće uticati na izvršenje po rješenju suda. To zapravo znači da će BHRT morati prodati nekretnine, dok se iznos duga na osnovu žalbe može izmijeniti. Prodaja je zakazana za 25. septembar 2024. godine u 09:45 sati.

BiH je posljednji put na Evrosongu učestvovala 2016. godine kada su nas predstavljali Deen, Dalal Midhat, Ana Rucner i Jala Brat s pjesmom "Ljubav je".

(Klix)

Tagovi