Društvo

Pogledajte kompletan program: „Ljeto na Vrbasu“ počinje u nedjelju skokovima sa gradskog mosta

Autor Dragana Božić

Jedna od najstarijih manifestacija „Ljeto na Vrbasu“ i ove godine tradicionalno u julu mjesecu, počeće skokovima sa gradskog mosta u Banja Luci.

Izvor: Mondo/Slaven Petković

Ovogodišnja manifestacija „Ljeto na Vrbasu 2024“ biće održana od 14. do 30. jula 2024. godine po 71. put.

Za najljepši skok ili kako je već prihvaćen termin „banjalučka ili vrbaska lasta“ boriće se više od dvadeset mladih zagovornika adrenalinskog sporta, sa visine od 12 metara i dubine od jedva dva i po metra rijeke Vrbas.

Prema riječima organizatora, pored skokova koji su u okviru programa, građane očekuje i ples pod zvijezdama, kino na otvorenom na tvrđavi Kastel, kao i tradicionalna trka dajak čamaca.

"Ono što je novost je rekreativna trka „Banja Luka Summer trail“ koja se održava u Trapistima trim – staza, a završetak je u kompleksu „Svijet čarolije“. Među inovacijama "Ljeta na Vrbasu" u ovogodišnjem programu biće održani dani sportova na vodi gdje će se predstaviti svi plovni objekti i sportovi rijeke Vrbas. Završno veče pod nazivom „Akustično veče“ biće oplemenjeno nastupima lokalnih muzičara i mladih talentovanih izvođača", saopšteno je iz Turističke organizacije Banjaluka (TOBL).

Kako su naveli, idejni tvorci današnjeg "Ljeta na Vrbasu" bili su sportisti i akademski građani Banja Luke. Tako je i nastao Klub Akademičara Banjaluke (KAB). KAB-ovci su 1953. godine organizovali i prve trke čamaca na rijeci Vrbas. Osnovne takmičarske discipline, pored atraktivnih skokova sa mosta, bile su i trke dajak čamaca, kajak kanua i takmičenje u preplivavanju rijeke.

"Stil skoka, danas poznat kao "vrbaska lasta" izvodi sa 12 metara visokog mosta u dubinu Vrbasa. To je specifičan skok sa ispruženim i uvijenim tijelom. Cilj je da se što duže zadrži ispružen položaj, a pri ulasku u vodu napravi što manji "štrap" vode i propozicije "banjalučke ili vrbaske laste" se nisu mijenjale do danas", kažu ioz TOBL-a.

Kako su godine prolazile tako je i ova manifestacija mijenjala nazive. Preko „Kabovih večeri“ „Karnevala na Vrbasu“, „Susreta na Vrbasu“ pa sve do 1996. godine tadašnji Turistički savez obnavlja manifestaciju pod novim imenom - „Ljeto na Vrbasu, a 2004. godine Turistička organizacija grada Banjaluka i do danas brine i predano afirmiše ovu turističku ponudu.

Godine 2018. u okviru manifestacije organizovano je kino na otvorenom i ples pod zvijezdama. Ideje da se organizuje prikazivanje filmova na zidinama Kastela od početka naišlo je na veliku zainteresovanost, a ples pod zvijezdama donio dobro raspoloženje i pozitivnu energiju.

Program Ljeta na Vrbasu 2024:

14. jul
14:00 Skokovi sa gradskog mosta
11:00 Takmičenje u ribolovu

16. jul
21:00 Bioskop na otvorenom (plato ispred zapadne kapije „Kapi - kula“ tvrđave Kastel)

17. jul
17:00 „Banja Luka Summer trail“ (Trapisti trim - staza)

18. jul
20:00 Ples pod zvijezdama (Gradski park „Petar Kočić“)

21. jul
17:00 Trka dajak čamaca (Dajak pristanište na plaži Abacija i zelena površina kod kafića Klub
22“)

23. jul
21:00 Bioskop na otvorenom (plato ispred zapadne kapije „Kapi - kula“ tvrđave Kastel)

25. jul

18:00 Dan sportova na vodi (Dajak pristanište – plaža Abacija, Zeleni most i zelena površina
kod kafića Klub 22“)

30. jul
20:00 Akustično veče (Plato - plaža ispod zelenog mosta)

(Mondo)