Društvo

Vlada FBiH donijela odluku: Zbog rasta cijena poslodavci radnicima mogu isplatiti pomoć do 2.768 KM

Autor Dušan Volaš

Vlada Federacije BiH donijela je odluku kojom se uređuje pravo na isplatu pomoći do maksimalno 2.768 KM radnicima od poslodavca, s ciljem ublažavanja ekonomskih posljedica uzrokovanih rastom cijena osnovnih životnih namirnica.

Izvor: Ustupljena fotografija, CBBIH, ELDIN HASANAGIC/BHFOTON

Pravo na ovu pomoć, usljed inflatornog rasta cijena, ima lice koje je zaposleno po ugovoru o radu, a poslodavac može izvršiti isplatu pomoći u skladu sa finansijskim mogućnostima i pravilima propisanim ovom odlukom.

Ova pomoć se ne smatra platom ili naknadom plate prema odredbama Zakona o radu FBiH, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Isplata pomoći može se izvršiti do maksimalno šest tranši, s tim da ukupan iznos ne može preći 2.768 KM, a može i jednokratnom tranšom.

Poslodavac je dužan, do 15. u mjesecu za protekli mjesec u kojem je izvršena isplata pomoći ili dijela pomoći, dostaviti nadležnoj Poreskoj upravi izvještaj o isplati pomoći, a Poreska uprava FBiH je dužna zbirne podatke iz ovog izvještaja dostaviti Federalnom ministarstvu finansija do kraja mjeseca za prethodni mjesec.

"Potpuna primjena ove odluke osiguraće da minimalno mjesečno primanje koje radnik primi putem transakcijskog računa bude iznad prosječne neto plate u FBiH, uključujući i naknade koje poslodavci isplaćuju zaposlenima. Ovom odlukom, Vlada FBiH omogućava, ali ne propisuje obavezu, da poslodavci svojim radnicima isplate novčanu pomoć", navedeno je.

Ova odluke stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama FBiH, a prestaje važiti 31. decembra 2024. godine.