Društvo

Danas pretežno sunčano, krajem dana ponegdje kiša

Autor Nikolina Damjanić

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će biti pretežno sunčano, a krajem dana uz razvoj oblačnosti ponegdje je moguća slaba kiša ili pljusak.

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Vjetar će biti slab do umjeren, sjevernih smjerova, u Hercegovini slaba do umjerena bura, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Najviša temperatura vazduha biće od 29 do 34, na jugu do 36 stepeni Celzijusovih, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha izmjerena u 7.00 časova: Sokolac 10, Han Pijesak 11, Sarajevo, Bjelašnica 12, Rudo, Foča, Drvar 13, Ribnik, Zenica 14, Livno, Tuzla 15, Mrkonjić Grad, Novi Grad, Prijedor, Bijeljina 16, Banjaluka, Doboj 17, Bileća 18, Trebinje 22, Neum 23, Mostar 24 stepena Celzijusova.

Stanje na putevima

U većem dijelu Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/ vozi se po suvim kolovozima, a na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove magla u jutarnjim časovima smanjuje vidljivost, saopštio je Auto-moto savez Republike Srpske.

Na putevima na kojima se izvode sanacioni radovi obavezno je poštovanje privremene signalizacije koja reguliše saobraćaj, a vozačima se savjetuje oprezna vožnja prilagođena stanju i uslovima na putu.

Izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na putevima Brodar-Višegrad u tunelima "Cera tri" i "Strogonik", Međeđa-Brodar u tunelu "Kotva dva", Dobro Polje-Miljevina u tunelu "Sijeračke stijene", Brodar-Rudo jedan u tunelu "Trgovišta", putevima Johovac-Rudanka, Razboj-Rudanka, Rudanka-Doboj, Han Pijesak dva-Sokolac, Brod na Drini-Šćepan Polje, Gradiška-Nova Topola-Klašnice, Klašnice jedan-Nova Topola, Gradiška-Nova Topola, Čatrnja-Gradiška, Stari Ugljevik-Glavičice, Teslić tri-Podjezera.

Zbog miniranja terena, do 8. oktobra dolaziće do povremene obustave saobraćaja na dionici regionalnog puta Doboj-Modriča u mjestu Kostajnica, grad Doboj, a saobraćaj reguliše privremeno postavljena signalizacija.

Minerski radovi se izvode i na magistralnom putu Sarajevo-Foča, dionica Trnovo-Miljevina u kanjonu rijeke Bistrice.

Na magistralnom putu Gacko-Tjentište, u mjestu Sastavci, saobraćaj se od 7.00 do 17.00 časova zbog radova odvija usporeno, jednom saobraćajnom trakom, uz moguće kratkotrajne zastoje.

Na dionici magistralnog puta Dobro Polje-Miljevina, saobraćaj se odvija usporeno, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Zbog oštećenja mosta na magistralnom putu Sastavci-Ustiprača saobraćaj se odvija jednom saobraćajnom trakom, uz privremenu signalizaciju, a brzina kretanja vozila ograničena je na 30 kilometara na sat. Na mostu se zabranjuje saobraćaj za vozila čija dozvoljena masa prelazi 30 tona.

Na magistralnom putu Gradiška-Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu, zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina-Gornja Vijaka.

Na regionalnom putu Priboj-Šibošnica, dionica Mačkovac-Piperi, zabranjeno je odvijanje saobraćaja za teretna vozila zbog oštećenja mosta u Mačkovcu.

U FBiH sanacioni radovi aktuelni su na magistralnim putevima Kladanj-Vlasenica, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje i Foča-Ustikolina.

Zbog sanacionih radova na putevima Vitez-Travnik i Brčko-Cerik izmjenjen je režim saobraćaja, a na mjestu radova formiraju se duže kolone vozila u oba smjera.

(Srna/MONDO)