Društvo

Na Tjentište stigli helikopteri iz Srbije koji će pomoći u gašenju požara

Autor Nikolina Damjanić

Dva helikoptera za gašenje požara iz Srbije stigla su na Tjentište, gdje će se priključiti akciji gašenja velikog požara na lokalitetu Nacionalnog parka "Sutjeska".

Izvor: Ministarstvo odbrane BiH

Na lokalitetu Tjentište od subote gori stoljetna crnogorična šuma i zbog alarmantnosti situacije, helikopteri iz Srbije će pomoći helikopterima Helikopterskog servisa Republike Srpske i Oružanih snaga BiH, kao i vatrogascima, pripadnicima Civilne zaštite i radnicima NP "Sutjeska" u gašenju vatre.

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić rekao je da se dva helikoptera Srbije uključuju u gašenje požara u Nacionalnom parku "Sutjeska" i da očekuje da će danas biti urađen veliki posao na požarištu.

"Mi radimo do jutros, sad nastavljamo zajedno i radićemo dok ne padne noć. Očekujemo da danas napravimo veliki posao. Јak vjetar otežava gašenje, kao i jako visoka temperatura koja je trenutno 36 stepeni", rekao je Kusturić.

Kusturić je zavalio Hifa oilu na donaciji deset tona goriva za helikoptere koji gase požar, a koje je sinoć dostavljeno na Tjentište. Povodom dolaska helikoptera iz Srbije, oglasili su se iz Nacionalnog parka Sutjeska.

"Ova podrška je od neizmjernog značaja, s obzirom na težak i nepristupačan teren na kojem se vatrena stihija bori protiv svih naših napora. Pored već angažovanih helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske i Oružanih snaga BiH, dolazak ovih helikoptera daje nam dodatnu snagu u ovoj borbi. Svaka pomoć je dragocjena", naveli su.

Požar već nekoliko dana gori i prijeti da se proširi i uništi Nacionalni park Sutjeska, iako je do sada već uništen veliki dio. 

(Klix/MONDO)