Društvo

Uzorke vode šalju u Beograd: Inspektori obišli bazene "Vodovoda", evo šta su utvrdili (FOTO)

Autor Nikolina Damjanić

Republička inspekcija za hranu šalje uzorke vode iz infiltracionih bazena banjalučkog "Vodovoda" u Beograd

Izvor: Inspektorat RS

Republička inspekcija za hranu nastavila je kontrolu u banjalučkom "Vodovodu" u kojoj je utvrđeno da voda u infiltracionim bazenima djeluje zapušteno zbog prisustva algi i drugih nečistoća, te najavila da je početkom sljedeće sedmice planirano i dodatno uzimanje uzoraka vode, rečeno je u Inspektoratu Republike Srpske.

U Inspektoratu su naveli da je na osnovu organoleptičkog, odnosno vizuelnog pregleda vode u infiltracionim sistemima utvrđena njihova zapuštenost i da će uzorci koji naredne sedmice budu dodatno uzeti, biti upućeni na analizu u referentnu laboratoriju u Beograd radi određenih specifičnijih analiza kako bi se ispitali parametri koji su bitni za nastavak postupka.

Tokom današnje kontrole izvršen je obilazak svih osam infiltracionih bazena, odnosno taložnica, kako bi se detaljno izvršio uvid u stanje svakog pojedinačno i konstatovalo u kojoj mjeri su zapušteni.

Tokom dosadašnje kontrole, po nalogu inspektora, predstavnici Instituta za javno zdravstvo uzeli su uzorak iz bazena i očekuje se da će početkom sljedeće sedmice biti poznati i rezultati.

U Inspektoratu su naglasili da je posao inspekcijskih organa primarno usmjeren na prevenciju i zaštitu javnog zdravlja građana, te da u slučaju da hitno ne budu preduzete neophodne mjere i stanje ostane isto, u vrlo kratkom periodu može se očekivati samo dalja eskalacija i pogoršanje, imajući u vidu i trenutne vremenske uslove.

Nadležne inspekcije vrše periodične kontrole u svim preduzećima za snabdijevanje vodom u Republici Srpskoj, ali to ne znači da će inspektori raditi njihov posao, pa tako i u ovom slučaju, istakli su u Inspektoratu, dodajući da je obaveza "Vodovoda" da redovno održava svoju infrastrukturu i da preduzima potrebne mjere i bez posjete i naloga inspektora.

"Ako će se obaveze izvršavati tek po nalogu inspektora, opravdano se postavlja pitanje svrhe postojanja mendžmenta. Mišljenja smo da bi svakom odgovornom rukovodiocu u intersu bilo da se objekti blagovremeno održavaju, u konkretnom slučaju čiste, jer u suprotnom može doći do nekontrolisanog širenja algi, što bi moglo dovesti u pitanje snabdijevanje cijelog grada vodom", naveli su u Inspektoratu.

Banjalučki "Vodovod" ranije je saopštio da ne postoje, niti da su inspekcijskim nadzorom utvrđene bilo kakave nepravilnosti po pitanju kvaliteta vode za piće i da budući da se radi o sirovoj površinskoj vodi, pojava fitoplanktona i zooplanktona, viših i nižih biljnih i životinjskih vrsta je sasvim normalna i prirodna pojava.

"Vodovod" je precizirao da se ne radi o vodi za piće, niti u fazi u procesu prečišćavanja, te da se voda iz infiltracionih taložnica ne pije i ne može ugroziti zdravlje potrošača.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da je prilikom inspekcije infiltracionih bazena banjalučkog "Vodovoda" utvrđeno da su ovi bazeni zapušteni i da su prisutne alge.

On je dodao da je resorno ministarstvo juče primilo izvještaj glavnog inspektora za hranu, te da dostavljene informacije prikazuju prilično zapušteno stanje infiltracionih bazena, prisustvo algi i otpada.

(SrnaMONDO)