Društvo

Iz Doma zdravlja obavještavaju: Promjena ljekara bez navođenja razloga do kraja oktobra

Autor Dušan Volaš

"Dom zdravlja" u Banjoj Luci obavještava korisnike usluga da, ukoliko žele iz bilo kog razloga da promijene porodičnog doktora, pedijatra ili ginekologa od ove godine to mogu da učine od 1. septembra, pa do 31. oktobra.

Izvor: @Wutzkoh via Twenty20

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ranije su napomenuli da je ova novina predviđena novim Pravilnikom o postupku ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu u Republici Srpskoj koji je počeo da se primjenjuje.

"Za razliku od ranijih godina kada je za promjenu pomenutih doktora bio predviđen period u trajanju od tri mjeseca (oktobar-decembar) od ove godine skraćen je period kada se mogu promijeniti ljekari, a sve u cilju efikasnijeg ugovoranja zdravstvene zaštite sa zdravstvenim ustanovama", navedeno je.

Napominju da je i u ovom skraćenom periodu, promjena pomenutih doktora omogućena na jednostavan način- bez navođenja razloga. Potrebno je popuniti odgovarajuće obrasce kod novoizabranog doktora i ovjeriti ih u Fondu, a kod novoizabranog doktora osiguranici mogu da odlaze na preglede od početka naredne godine.

Takođe, i dalje ostaje mogućnost, da građani mogu i i mimo za to predviđenog perioda, da promijene pomenute ljekare, ali tada je procedura malo komplikovanija i mora se imati opravdani razlog u skladu sa pomenutim pravilnikom.

(Mondo)

Tagovi