Društvo

"OSJEĆAM SE KAO DA IMAM 30 GODINA": Uspjela prva transplantacija srca u BiH, oglasio se i pacijent

Autor Željko Svitlica

U Javnoj ustanovi Kantonalna bolnica Zenica (JU KB Zenica) početkom ovog mjeseca uspješno je obavljena eksplantacija organa sa moždano mrtvog donora, starosne dobi od 21 godinu, što je rezultiralo prvom transplantacijom srca u istoriji Bosne i Hercegovine.

Izvor: BHRT

Ona je uspješno obavljena u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Nakon dijagnostifikovnja moždane smrti kod pacijenta, medicinski tim JU KB Zenica obavio je razgovor s porodicom preminulog, kako bi se dobila saglasnost za donaciju organa, a nakon što je porodica pristala, omogućeno je da se sprovede transplantacija.

Federalno ministarstvo zdravstva i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, ovim povodom, organizovali su konferenciju za medije, te je istaknuto da je ovo istorijski uspjeh za bh. zdravstvo.

Kako su rekli, 44-godišnji pacijent koji je dobio novo srce izašao je iz bolnice i uspješno se oporavio.

Naglasili su da posebna zahvalnost ide prof. dr Nermiru Granovu, koji je bio na čelu tima ljekara koji su obavili transplantaciju.

"Osim zahvalnosti zdravstvenim profesionalcima koji sudjeluju u transplantacijskom programu posebnu zahvalnost i poštovanje upućujem obiteljima donora koje su svojom plemenitom i nesebičnom odlukom o doniranju organa drugima podarili novi život", poručio je federalni ministar zdravstva dr Nediljko Rimac.

Istakao je da je prva transplantacija srca označila početak novog transplantacijskog programa u FBiH - programa transplantacija srca i predstavlja važan iskorak u nastojanjima da se unaprijedi transplantcijski program u Federaciji BiH.

Prema riječima ministra Rimca, obaveza zdravstvenog sistema, ali i društva u cjelosti jeste da promoviše doniranje organa, da na tačnim informacijama edukuje javnost o značaju donorstva i transplantacije.

"Naš zadatak i cilj mora biti unaprjeđenje i razvoj programa transplantacijske medicine u FBiH, kontinuiran i predan rad kako bi građanima Federacije omogućiti pravovremeno i kvalitetno liječenje transplantacijom u zdravstvnim stanovama u Federaciji, a što će nam u konačnici osigurati da nas i zemlje regije i međunarodne organizacije prepoznaju kao ravnopravnog partnera", istakao je Rimac.

Pacijent Almir Hajdarević koji je dobio srce rekao je da je na Kliniku došao teško bolestan i nije mogao hodati.

"Uz pomoć dobrih doktora predložili su mi da ugradim pumpu. Ja sam pristao. U međuvremenu se desio preokret da mi se javi donor, da sve ode u drugom smjeru. Ja sam malo pun emocija pa se gubim već... Ali, dobro se osjećam od prvog dana. Proveo sam sedam dana na intenzivnoj njezi. Ostalih sedam dana sam proveo na odjelu i danas sam rekao bi li još mogao ostati, tako mi je dobro... Zahvalio bih se puno donorima, osoblju i mom timu koji je oko mene proveo 24 sata. Porodicu donora sam kontaktirao i zahvalio im se. Osamdeseto sam godište, osjećam se kao da imam 30 godina", zaključio je Hajdarević.

(BHRT/MONDO)