Društvo

"Funkcionalan i moderan zdravstveni centar": Otvorena nova bolnica u Doboju (FOTO)

Autor Dragana Božić

Nova Bolnica "Sveti apostol Luka" otvorena je danas u Doboju u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske.

Izvor: Srna/Borislav Zdrinja

Nova bolnica projektovana je da dugoročno opslužuje 330.000 stanovnika dobojske regije i okoline i da odgovori izazovima savremene medicine.

Objekat opremljen najsavremenijom medicinskom tehnologijom i pruža kapacitet od 450 bolesničkih kreveta, uključujući specijalizovane jedinice intenzivne i poluintenzivne njege.

U obraćanjima je istaknuto da je ovo simbol međunarodne saradnje i zajedničkog truda, od domaćih radnika, preko stručnjaka iz Kine, lokalnih podizvođača i dobavljača.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je na otvaranju nove bolnice u Doboju da Srpska pokazuje sposobnost da može da reaguje na potrebe građana.

"Iza nas stoji objekat koji je po funkcionalnosti jedan od vrhunskih objekata", rekao je Dodik na svečanosti i dodao da su to i drugi govorili.

Dodik je istakao da je ponosan što je imao priliku da rukovodi snažnim timom i da izgrade velike objekte.

On je naveo da je iskorišteno nekoliko važnih trenutaka, a jedan od njih je početak politike koju je promovisao kineski predsjednik Si Đinping.

"Politika Si Đinpinga je omogućila da izgradimo ovu bolnicu", istakao je Dodik i dodao da će nastaviti da i dalje rade, te podsjetio na jučerašnje razgovore sa predstavnicima "Sinofarma".

On je zahvalio svima koji su učestvovali i bili uključeni u realizaciju ovog projekta.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da će nova bolnica "Sveti apostol Luka" u Doboju značajno unaprijediti razvoj zdravstvenog sistema Republike Srpske i istakao da je izgradnja ovog objekta rezultat zajdničkog rada svih nivoa vlasti.

Šeranić je rekao da će značaj nove bolnice u Doboju tek uvidjeti građani ovog grada, ali i cijele regije.

"Ova bolnica je rezultat zajedništva i zajdničkog rada svih nivoa vlasti. Velika zahvalnost rukovodstvu Republike Srpske jer su imali viziju da nas podrže u realizaciji ovog projekta", rekao je Šeranić na svečanosti povodom otvaranja ove novoizgrađene zdravstvene ustanove.

On je izrazio nadu da će podršku radu ove bolnice dati njeni radnici, ali i građani, te dodao da se raduje i narednim projektima koji doprinose razvoju Republike Srpske.

"Otvaranje nove bolnice u Doboju je veliki dan za sve građane Republike Srpske, jer su dobili funkcionalan i moderan zdravstveni centar", istakao je danas direktor Bolnice "Sveti apostol Luka" u Doboju Mladen Gajić.

Gajić je rekao da je ovo veliki dan za sve u regiji ali i u Srpskoj i da je ostvaren san započet 2019. godine

"Dobili smo funkcionalan i moderan centar, koji nosi mnoge prednosti. Značajno je to što ćemo biti svi pod jednim krovom i moći pružati zdravstvene usluge", rekao je Gajić u obraćanju na svečanosti otvaranja.

On je naveo da je u novoj bolnici sve obezbijeđeno kako bi pružili uslove za liječenje, a istakao je i da su ponosni što su zapošljavali i školovali kadar.

Bolnica zapošljava 170 ljekara, a 65 je na specijalizaciji, dodao je Gajić.

On je istakao da sve to daje za pravo da će dobojska bolnica biti nezaobilazan faktor i centar za pružanje zdravstvenih usluga.

"Njena izgradnja ne bi bila moguća bez zalaganja pojedinaca i institucija. Zahvalio bih predsjedniku Miloradu Dodiku za koga s pravom mogu reći da je idejni tvorac izgradnje bolnce, Vladi, resornom ministarstu i gradonačelniku Borisu Jeriniću", rekao je Gajić i dodao da je ova bolnica simbol zajedništva.

Svečanosti su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi Republike Srpske, gradonačelnik Doboja Boris Jerinić.

Prisutni su bili i predstavnici Ambasade Kine, kompanije "Čajna sinofarm internešnel korporejšn" i "Šansi konstrakšn investment grup", pravoslavno sveštenstvo, predstavnici lokalnih zajednica u Srpskoj, generalni konzul Srbije u BiH i brojni građani.

Ovo je jedna od najznačajnih investicija Vlade Republike Srpske u zdravstvenom sistemu, ukupne vrijednosti 104 miliona KM, za koji su sredstva obezbijeđena iz republičkog budžeta. 

(Srna/Mondo)

Tagovi