Društvo

Danas se navršava 110 godina od rođenja patrijarha Pavla, izabrali smo 16 njegovih najljepših citata

Autor Aleksandar Blagić

Danas se navršava 110 godina od rođenja blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla, jednog od najomiljenijih i najpoštovanijih poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Izvor: YouTube/Televizija Hram

Patrijarh Pavle, čije je svjetovno ime bilo Gojko Stojčević, rođen je na veliki pravoslavni praznik Usjekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja - 11. septembra 1914. godine u Kućancima kod Donjeg Miholjca u Slavoniji.

Osnovnu školu završio je u Kućancima gdje je, nakon smrti oba roditelja, brigu o njemu i njegovom bratu Dušanu preuzela očeva sestra Senka.

Nižu gimnaziju završio je u Tuzli, višu gimnaziju i šestorazrednu Bogosloviju u Sarajevu, a diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu, gdje je vanredno završio i više razrede Šeste beogradske gimnazije da bi mogao da upiše uporedo i Medicinski fakultet, na kojem je stigao do druge godine studija.

Drugi svjetski rat zatekao ga je u Beogradu, da bi ga u proljeće 1942. godine njegov školski drug jeromonah Jelisej odveo u manastir Svete Trojice na Ovčaru. Od 1944. godine radio je kao vjeroučitelj i vaspitač u Banji Koviljači, u domu za djecu izbjeglu iz Bosne.

Jedan od omiljenih predvodnika SPC važio je za patrijarha iz naroda i za narod, a njegovi citati i danas se dijele, iako nas je napustio prije 15 godina.

Pročitajte 16 najljepših citata patrijarha Pavla, o vjeri, ljubavi i tome kako ostati čovjek među ljudima. Njegove izreke i mudrosti bile su protkane i davnašnjim reijčima o vjeri, i mislima iz velikih djela naše književnosti... Zato će i ostati za večnost.

  1. Nije važno ko odakle potiče, nego u šta izraste.
  2. Nikad nije bilo lako biti čovjek među ljudima.
  3. Čuvajte i neprijatelje svoje i molite se za njih jer ne znaju šta rade.
  4. Proći će sve, ali duša, obraz i ono što je dobro ostaje zauvijek.
  5. Čuvajmo se od neljudi, ali se još više čuvajmo da i mi ne postanemo neljudi.
  6. Kad se čovek rodi, cijeli svijet se raduje, a samo on plače. Treba živjeti tako da, kad umre, cijeli svijet plače, a samo on se raduje.
  7. Kada bi se svi držali ljubavi, ova zemlja bi bila raj. Ali kad bi se svi držali bar onog što je malo manje od ljubavi - jer, ljubav je veza savršenstva - kada bi se makar držali principa "što želite sebi, to činite drugima; što ne želite sebi, to ne činite drugima", onda bi zemlja, ako ne bi postala baš raj, bila blizu raja.
  8. Prava ljubav je jedino kada ljubav ne traži svoje. Kada voliš nekog bez ikakve logike. To je i prava sloboda.
    Ako budemo tolerantniji, onda ćemo moći da shvatimo gledište drugoga. Ne da ga usvojimo ako nije dobro, ali da ga shvatimo da ne dođe do mržnje i ovog što nas cijepa i dijeli.
  9. Nama je bolje da nestanemo kao ljudi, nego da opstanemo, biološki da preživimo kao zločinci i neljudi.
  10. Ljubav je najviša vrlina. Sve što čovjek dijeli sa drugima smanjuje se - osim ljubavi. Što je više dajete, više je imate.
  11. Ne branimo se od tuđeg zla zlom u sebi.
  12. I sebi i drugima kažem: mene može da ponižava ko god hoće, al 'da me ponizi nema čoveka na ovom svijetu, sem jednog, a to sam ja. Kad to zna, čovjek ima stabilnost.
  13. Naša je obaveza da pomažemo bližnjem u nevolji, ali ne čineći pri tom nikakvo nasilje, jer svako je slobodan da izabere da li će da krene putem spasenja.
  14. Smirenost je dakle, braćo i sestre, majka sviju evanđelskih vrlina, jer se Bog gordima protivi, a smirenim daje blagoslov.
  15. Prava vjernost je ona koja je razumna, evanđelska, kao ova koju je pokazao Spasitelj.
  16. Mrtav je pred Njim onaj koji je grešnik, koji se ne kaje i koji u Njega ne vjeruje.

(MONDO)