Društvo

Gdje je nestalo milion maski: UKC RS tražio hitnu reakciju tužilaštva, oni tri godine "provjeraju navode"

Autor Brankica Spasenić

Tri godine od nestanka oko million hirurških maski iz apoteke Univerzitetsko-kliničkog centra RS još uvijek nije ni formalno otvorena istraga ovog slučaja. Okružno javno tužilaštvo Banjaluka od oktobra 2021. godine "provjerava navode" prijave!

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Nakon što je komisija za vanredni pregled u UKC RS, u jeku pandemije virusa korona, utvrdila neslaganje u količinama zaštitne opreme evidentirane u kliničkom informacionom sistemu u odnosu na stvarno stanje, generalni direktor ove zdravstvene ustanove Vlado Đajić je slučaj prijavio banjalučkom tužilaštvu i pozvao ih na "promptnu reakciju".

Na upit portala Mondo upućen OJT Banjaluka šta je do sada urađeno u ovom predmetu, te da li je otvorena istraga, odgovorili su nam da ni nakon tri godine nije donesena tužilačka odluka.

"U pomenutom predmetu nije donesena tužilačka odluka. Predmet je u radu i nalazi se u fazi provjere navoda", odgovoreno nam je iz tužilaštva.

U oktobru 2021. godine UKC RS se sam oglasio saopštenjem navodeći da je unutrašnjom kontrolom u magacinu Kliničke apoteke UKC Republike Srpske utvrđeno da nedostaje veća količina jednokratnih hirurških zaštitnih maski.

Desilo se to oko mjesec dana nakon otvaranja velike afere o zloupotrebama u vrijeme pandemije virusa korona u RS i hapšenja bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislava Zeljkovića i drugih osoba optuženih za su budžet RS oštetili za milionski iznos.

Iz UKC RS je tada saopšteno da je Đajić naredio popis i imenovao Komisiju za vanredni popis lijekova i potrošnog materijala u Kliničkoj apoteci, sa zadatkom da se utvrdi stvarno stanje lijekova i potrošnog medicinskog materijala.

"Komisija je generalnom direktoru dostavila izvještaj kojim je konstatovano neslaganje u količinama zaštitne opreme evidentirane u Kliničkom informacionom sistemu (KIS), u odnosu na stvarno stanje. Preduzeli smo sve mjere propisane zakonom i dali predmet na postupanje nadležnom tužilaštvu", saopšteno je tom prilikom iz UKC RS i pozvali su tužilaštvo na hitnu reakciju koja se nije desila ni nakon tri godine od otkrivanja ovih teških malverzacija.

Tako još uvijek nije poznato da li su maske ukradene ili nikada nisu ni isporučene najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Srpskoj.

(MONDO/B.S.)