Društvo

Iz Eko toplana uvjeravaju da sezona grijanja počinje na vrijeme, ali po kojim cijenama?

Autor Nikolina Damjanić

Dopis koji su preduzeće Eko toplane poslale Gradu, a u kojem traže subvencije za izmirenje dugova i povećanje cijena grijanja aktuelna je tema u izbornoj kampanji. U ovom preduzeću ne odgovaraju na pitanje da li će grijanje poskupiti, a najavljuju uredan početak sezone.

Izvor: MONDO

Eko toplane su ranije ove godine, kako je Mondo objavio, na adresu gradonačelnika Banjjaluke i Skupštine grada poslale upozorenje u kojem navode da su u protekloj grijnoj sezoni u periodu od maja do septembra 2023. godine utrošili tri miliona maraka (600.000 KM mjesečno) za održavanje i rekonstrukciju sistema distributivne mreže, kao i za pripremu grijne sezone za 2023/2024. godinu.

Tvrde da je isti obim troškova planiran i za period maj-septembar 2024. godine.

„Paralelno sa održavanjem i rekonstrukcijom Eko toplane sukcesivno i u kontinuitetu u istom periodu vrše nabavke energenta u cilju pripreme i sprovođenja proizvodnje toplotne energije u obrocima i to od Šuma Republike Srpske u iznosu 3.000.000 KM u pripremnoj sezoni ili 600.000 KM mjesečno“, navodi se u dopisu u koji smo imali uvid.

Prema njihovoj računici tvrde da za oba ova procesa imaju na raspolaganju 200.000 KM mjesečno (a da su u protekloj predsezoni imali 1.200.000 KM mjesečno), što je "nedostatak od ukupno 5.000.000 KM za pet mjeseci pripremne sezone".

Na naš upit da li su izmirena ova dugovanja i da li će povećati cijenu svojih usluga iz Eko toplana su "izbjegli" odgovor podsjećajući način na koji sve odluke o preduzeću stupaju na snagu, 

„Privredno društvo Eko toplane Banjaluka je komunalno preduzeće čija je nadležnost i obaveza proizvodnja, isporuka i korištenje toplotne energije, a sve u skladu sa Odlukom o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije, koju je donijela Skupština grada Banjaluka, 2018. godine, koja je ujedno i nadležni organ za donošenje odluka u vezi sa komunalnim preduzećima“, naveli su iz Eko toplana za MONDO.

Podsjećaju da sezona grijanje počinje 15. oktobra, a možda i ranije ukoliko se pogoršaju vremenski uslovi.

„U skladu sa ovom odlukom, sezona grijanja počinje 15. oktobra ili ranije, ako su srednje dnevne temperature dva dana uzastopno 12 stepeni Celzijusa ili niže, ali ne prije 1. oktobra, od kada je isporučilac toplotne energije u obavezi da bude u stanju pogonske spremnosti. Eko toplane obavljaju posljednje pripreme pred početak predstojeće sezone, koja će početi u skladu sa vremenskim prilikama, kada se za to stvore uslovi u skladu sa navedenom odlukom“, poručili su iz Eko toplana.

Pitanje o poskupljenju cijena grijanja u Banjaluci i dopisu preduzeća aktuelizovali su Milko Grmuša, odbornik PDP-a u Skupštini grada Banjaluka i stranka Narodni front.

S druge strane, predstavnici Grada Banjaluka, uključujuči gradonačelnika Draška Stanivukovića i predsjednika Skupštine grada Ljubu Ninkovića još uvijek se nisu oglasili o ovom pitanju.

Podsjećamo, Grad Banjaluka je u martu prošle godine uplatio pet miliona maraka preduzeću Eko toplane, a od 1. aprila 2023. godine su na snagu stupile nove cijene grijanja, koje su povećane za 19 odsto.

(MONDO)