Park u završnoj fazi

Stanivuković odgovorio Đajiću: Punjenje vještačkog jezera obezbijeđeno iz prirodnog bunara

Autor Dragana Božić

Vještačko jezero u velikom parku kod "Delte" napunjeno je vodom iz prirodnog bunara, tvrdi gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

"Što se tiče vještačkog jezera, cijeli sistem je napravljen da se voda kroz bunar uzima iz Vrbasa, koji je od tog mjesta samo na stotinjak metara. Dakle, postoji podzemni bunar i sistemi koji idu od Vrbasa i tako se cijelo vrijeme i puni, i prazni i filtrira voda u jezeru. Tako da tvrdnje da se voda za jezero uzima iz gradskog „Vodovoda“ nisu tačne", kazao je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Naglasio je da je i projektnom dokumentacijom predviđeno da se vještačko jezero puni vodom iz bunarskog sistema, koji je namjenski iskopan za potrebe punjenja i dopunjavanja jezera.

"Za jezero nije korištena voda iz gradskog „Vodovoda“ odnosno jezero je izvedeno kao potpuno prirodno sa vlastitim eko sistemom što podrazumijeva i barsko bilje kojem bi zasigurno smetalo prisustvo hlora u vodi iz „Vodovoda“, te taj resurs nije ni korišten", saopšteno je iz GU Banjaluka.

Ističu da je prva faza izgradnje gradskog parka projektovana konkursnim rješenjem , te da je u završnoj fazi i, između ostalog, obuhvata izgradnju ambijentalne vodene površine sa pješačkim mostom. Jezero je dodatno obogaćeno vodenim biljakama (lokvanj, rastavić…) i jezerskim fontanama.

"Prostor parka je oplemenjen zelenilom, pa su tako zasađeni novi drvoredi uz pješačku i biciklističku stazu, poput sadnica jasena, divljeg kestena i dafne ili sibirske masline. Dodatno zelenilo biće zasađeno i tokom jesenje odnosno proljećne sadnje. Cijeli ambijent upotpunile su i dvije pješačke staze koje se prostiru duž parka od kružnog toka odnosno od „Delte“ do jezera i jedna servisna asfaltna staza koja takođe ide od Delte do samog jezera", stoji u saopštenju.

Osim toga, kako navode, u parku je izgrađeno i dječije igrlište, ali i novi park za pse koji će na radost vlasnika kućnih ljubimaca sada imati više prostora, prirodan hlad, samouslužnu praonica za pse, mobilijar za igru i klupe.

"Za sve rekreativce i sportiste tu je i teretana na otvorenom. Uz pješačke i biciklističke staze postavljen je mobilijar, odnosno tri tipa klupa za odmor i sjedenje, kao i mnogi drugi sadržaj namijenjan za čitavu porodicu. Prostor parka je dobio i rasvjetu. U ovoj prvoj fazi gradnje parka urađen je i zeleni plato, na kojem je ubuduće planirano održavanje različitih aktivnosti, koncerata, manifestacija i slično", istakli su u Gradskoj upravi.

Podsjećamo, predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka Vlado Đajić i predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković posjetili su danas lokaciju gdje se gradi novi park u Banjaluci i optužili gradske vlasti da jezero u parku pune vodom iz "Vodovoda" i da krše regulacioni plan.

(Mondo)