Društvo

Strahuje se da ima nekoliko žrtava u Jablanici: Traži se pomoć Oružanih snaga BiH

Autor Nikolina Damjanić

U Jablanici je alarmantno stanje, a prema prvim nezvaničnim informacijama postoji bojazan da je nekoliko osoba smrtno stradalo u poplavama i odronima.

Izvor: Bljesak.info

Informaciju o pet žrtava, kako saznaje Klix.ba, trenutno provjeravaju nadležne službe. Situaciju u komunikaciji otežava činjenica da je onemogućen mobilni signal. U funkciji su trenutno fiksni telefoni.

Upućen je zahtjev Oružanim snagama BiH za upotrebu tzv. teških mašina poput bagera.

Pošto su se rijeke Neretvica i Seončica izlile iz svojih korita te poplavile velik broj kuća i odnijele neutvrđen broj vozila u Jablaničko jezero dvije kuće srušene su i, kako je navedeno iz MUP-a HNŽ, u poplavljenim kućama još ima stanovnika.

Sve putne komunikacije prema Buturović polju su blokirane zbog velikog odrona na putevima, a u mjestu Obri voda je odnijela most, a tako da do ugroženog područja još nisu stigli GSS, Civilna zaštita niti radne mašine službe za održavanje puteva. Tako da su informacije nepotpune. 

Prekinut i željeznički saobraćaj

U PS Konjic telefonom se obratio B. M. iz PVJ Konjic te obavijestio da je u mjestu Ostrožac došlo do većeg odrona na dio regionalnog puta R-435 što je uzrokovalo potpunu obustavu saobraćaja. Pošto uz taj dio puta paralelno prolazi i željeznička pruga uslijed odrona onemogućen je željeznički pravac Konjic - Jablanica.

Otpravnik vozova za željezničke stanice Donja Jablanica prijavio da je u mjestu voda srušila kuću te da je navodno nestala jedna ženska osoba koju mještani traže, piše Bljesak.info.

B.J. iz Donje Jablanice obavijestio da je zbog velike vode jedna osoba nastradala. NN prijavila da je u mjestu Zlate voda srušila jednu kuću, te da je jedna osoba nastradala te da se za jednom osobom traga. B.O. iz Ostrošca prijavio da je voda srušila betonski zid i prijeti kućama. NN osoba prijavila da je u mjestu Ostrožac voda ulazi u kuću te da traži pomoć.

OC PU Konjic obavijestio da je u mjestu Ribički most zbog odrona blikiran promet Konjic - Jablanica. Š.Dž. iz mjesta Zlate prijavio da je njegovog strica odnijela voda te da ga mještani traže. O svemu obaviještene nadležne službe općine Jablanica. Svi putevi su blokirani i područje je odsječeno, u tijeku je potraga za nestalima, do ugroženog područja pokušavaju doći GSS i Civilna zaštita. 

(Klix/Bljesak.info/MONDO)