Društvo

Proglašena trodnevna žalost u Jablanici, nastavlja se potraga za nestalima

Autor Dušan Volaš

U opštini Jablanica proglašena je trodnevna žalost zbog tragične smrti mještana u prirodnoj nesreći koja je zahvatila ovu opštinu.

JABLANICA, BOSNIA AND HERZEGOVINA - OCTOBER 04: An aerial view of the flooded areas following heavy rainfall in Jablanica, Bosnia and Herzegovina on October 04, 2024. At least 17 people have died due to ongoing heavy rains, landslides and floods in Bosnia and Herzegovina, officials said on Friday. Many residents were forced to evacuate as the intense downpours caused rivers to overflow and triggered landslides, severely disrupting life in Jablanica and Konjic. Denis Zuberi / Anadolu,Image: 916445170, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Denis Zuberi / AFP / Profimedia
Izvor: Denis Zuberi / AFP / Profimedia

Načelnik opštine Jablanica Damir Šabanović proglasio je 6, 7. i 8. oktobar danima žalosti, saopšteno je iz ove opštine.

Šabanović, koji je komandant opštinskog Štaba civilne zaštite, prisustvovao je danas sjednici Štaba na kojoj je bilo riječi o novonastaloj situaciji u Jablanici nakon nezapamćene tragedije koja je pogodila opštinu u noći sa četvrtka na petak, 3. na 4. oktobar.

Sa jučerašnjim danom pronađeno je ukupno 13 stradalih u tragediji, a traga se za sedam osoba.

U saopštenju nakon sjednice navodi se da prioritet ostaje pronalaženje žrtava, te osposobljavanje puteva, a prave se analize stanja na terenu, kako bi se napravile procjene odrona i klizišta, te su data konkretna zaduženja.

Formirana je komisija za procjenu štete, koja će obići cijelo područje opštine Jablanica u skladu sa prioritetima na terenu, a biće formirani punktovi u svim mjesnim zajednicama sa hranom i vodom.

Zbog velikog priliva pomoći tokom protekla dva dana, iz Opštinskog Štaba civilne zaštite Jablanica zamolili su sve da se sačeka sa slanjem pomoći do sljedećeg obavještenja o potrebama.

Na terenu su brojne ekipe službi, a prema informacijama iz "Elektrodistribucije" Jablanica, bez napajanja električnom energijom su: Ivan Krst, dio naselja Donja Jablanica, Čivelj, Macići, Žuglići, Šabančići, Rodići, Mrakovo i dio Zlata.

Kada je riječ i snabdijevanju pitkom vodom, iz komunalnog preduzeća Jablanica u stečaju su informisali da je sinoć uspostavljeno vodosnadbijevanje gradskog područja.

"Od jutros imamo problem sa vodosnadbjevanjem za mjesta Baćina i Mirci. Ekipa je na terenu", dodali su iz tog preduzeća.