Društvo

INSPEKTORI "ODREZALI" KAZNU: Investitor plaća kaznu zbog elektrane na izvoru Une

Autor Željko Svitlica

Državni inspektorat Hrvatske kaznio je sa 31.570 evra investitora zbog nezakonite gradnje male hidroelektrane na rijeci Uni.

default
Izvor: Vladimir Topić

Inspekcija je ranije protiv investitora pokrenula upravni postupak i zabranila mu izgradnju male hidroelektrane "Una-mlin" snage 160 kilovata.

Zabrana gradnje i dalje je na snazi, ali uništeni pojas uz rijeku nije saniran, što se posebno vidjelo tokom velikih kiša prošle sedmice kada je poplavljena staza koja vodi do gradilišta.

Osim toga, zbog radova je porastao i vodostaj rijeke, tako da voda prelazi preko zečijeg nasipa i kada nisu velike padavine, prenosi portal "Indeks".

Nadležne institucije su naredile investitoru da ukloni i zbrine sav odložen i nasipan zemljano-kameni i ostali otpadni materijal, kao i vreće sa pijeskom, što do sada nije učinjeno.

Ovog ljeta mještani, aktivisti i predstavnici raznih udruženja mirno su protestovali protiv izgradnje male hidroelektrane na Uni, ali su početkom jula počeli radovi na zaštićenom dijelu toka Une.

Investitor "Pipra" je počeo radove u zaštićenom području, pozivajući se na građevinsku dozvolu koju im je izdala Zadarska županija.

Ispostavilo se da je dozvola izdata bez sprovedene ocjene prihvatljivosti projekta za ekološku mrežu, a u cijelu priču uključili su se i Kriminalistička policija i Državno tužilaštvo koji rade na ovom predmetu.

Državni inspektorat je 19. avgusta saopštio da je investitoru rješenjem zabranjeno izvođenje radova na tom zaštićenom području.

(MONDO/Srna)