Društvo

Fotografija iz BiH pokazuje zajedništvo: Spasioci iz regije ujedinjeni u solidarnosti (FOTO)

Autor Željko Svitlica

U opštinama koje su postradale od poplava u BiH borave brojni timovi spasilaca iz zemalja našeg regiona, mahom iz službi civilne zaštite i gorskih službi spasavanja, te crvenog krsta.

Izvor: MUP RH - Civilna zaštita

U pauzi od veoma teškog posla pronalaska nestalih i stradalih osoba nastala je fotografija koja pokazuje veliko zajedništvo ovih humanih ljudi.

"Solidarnost i međunarodna saradnja te zajedničko djelovanje i ovoga su se puta pokazali ključnim kako bi se pružila pomoć", objavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske, tj. hrvatska Direkcija civilne zaštite.

BiH je nakon katastrofalnih poplava koje su odnijele 20 života, preko Mehanizma Evropske unije za civilnu zaštitu zatražila pomoć od zemalja regije i EU. Na poziv su se odazvali timovi iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije, koji su se udružili sa spasilačkim timovima iz oba entiteta koji su prvi stigli na teren.

Mehanizam EU je osnovan kako bi se omogućilo koordinirano pružanje pomoći u slučaju katastrofe, koju države članice šalju ugroženim državama i žrtvama prirodnih i ljudskom rukom uzrokovanih katastrofa unutar EU ili izvan EU.

Operativno središte Mehanizma EU za civilnu zaštitu je Koordinacioni centar za odgovor na hitne situacije (ERCC), koji prati katastrofe i vanredne situacije u cijelom svijetu 24 sata dnevno i koordiniše odgovor država članica EU. Svaka država članica povezana je s ERCC-om kroz svoje nacionalno komunikaciono središte.

(MONDO)