Društvo

Vrijeme danas: Prijatno toplo i sunčano, temperatura do 24 stepena

Autor Dušan Volaš

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas se očekuje prijatno toplo i sunčano vrijeme uz malu oblačnost.

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Magla će se ponegdje na sjeveru i istoku zadržavati i tokom dana, pa će u tim predjelima biti svježije, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Duvaće slab i promjenljiv vjetar.

Najviša temperatura vazduha od 17 do 24, u višim predjelima i mjestima sa maglom od 13 stepeni Celzijusovih.

Prema progonozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, jutros preovladava umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

Najsvježije jutros je bilo u Gacku i na Bjelašnici gdje su u 8.00 časova izmjerena četiri stepena, zatim na Čemernu sedam, a u Bileći, Širokom Brijegu i Livnu osam stepeni.

STANJE NA PUTEVIMA

Saobraćaj se u Republici Srpskoj i Federaciji BiH jutros odvija nesmetano, uslovi za vožnju su povoljni, a frekvencija vozila pojačana je na izlazu iz BiH prema Hrvatskoj na graničnom prelazu Velika Kladuša, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

Izmjene u saobraćaju aktuelne su na dionicama na kojima se izvode radovi.

Zbog izgradnje mosta za prelaz transportera i teške mehanizacije, izmjene su na regionalnom putu Stanari-Rudanka, kao i na magistralnom putu Crkvina-Modriča, zbog uključivanja i isključivanja mehanizacije angažovane na izgradnji dionice auto-puta Vukosavlje-Brčko.

Preko mosta u Šepku, između Srbije i Republike Srpske, zabranjen je saobraćaj za vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 40 tona, a osovinsko opterećenje devet tona.

Iz AMS-a napominju da se tokom prelaska mosta, na mostu se istovremeno mogu naći najviše dva teretna vozila i to bez putničkih vozila.

Izmjene u saobraćaju, zbog radova, su i na magistralnom putu Donja Bukovica-Vršani i Vršani-Bijeljina, Dragotinja-Prijedor, Srbac-Derventa, Han-Pijesak-Sokolac, Trnovo-Miljevina u kanjonu rijeke Bistrice, Gacko-Tjentište u Sastavcima, Dobro Polje-Miljevina, Brod na Drini-Hum, Gradiška-Kozarska Dubica, Teslić-Podjezera i na području Doboja gdje je u toku izgradnja auto-puta.

Zbog radova u tunelima "Cera tri", "Strogonik", te "Pasjaci" i "Hamšil" izmjene su na magistralnom putu Brodar-Višegrad, kao i u tunelu "Kotva dva" na dionici Međeđa-Brodar.

U toku je sanacija mosta na regionalnom putu Piperi-Mačkovac zbog čega je izmijenjen režim saobraćaja. Za vrijeme obustave vozila iznad tri i po tone biće preusmjerena na alternativne putne pravce Mačkovac-Čelić i Piperi-Lukavica-Brnjak, a vozila do tri i po tone na lokalne puteve preko Mačkovca i Vakufa.

Do povremene obustave, zbog miniranja terena, dolaziće na dionici regionalnog puta Doboj-Modriča u Kostajnici.

Na regionalnom putu Rudanka-Stanari, u LJeskovim vodama, zbog radova, saobraćaj se za putnička vozila odvija usporeno, dok se teretna vozila preusmjeravaju na alternativni pravac preko Jelaha.

Izmjene su zbog radova na magistralnom putu Gradiška-Nova Topola-Klašnice i izgradnje tri kružna toka na dionici Klašnice-Nova Topola, te na spoju magistralnih puteva Gradiška-Nova Topola i Čatrnja-Gradiška, kao i na regionalnom putu Teslić-Pojezer /granica sa FBiH/ zbog rekonstrukcije vodovodnog cjevovoda.

Rođeno 15 beba

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 15 beba, sedam djevojčica i osam dječaka, potvrđeno je Srni u porodilištima.
Najviše beba, sedam, rođeno je u porodilištu Banjaluka, četiri u Doboju četiri, a po jedna u Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Zvorniku i Prijedoru.

U Banjaluci su rođene četiri djevojčice i tri dječaka, u Doboju djevojčica i tri dječaka, u Bijeljini i Istočnom Sarajevu po jedna djevojčica, a Zvorniku i Prijedoru po jedan dječak.

Poroda nije bilo u porodilištima u Foči, Gradišci, Nevesinju i Trebinju.

 Zbog klizišta zabranjen je saobraćaj na regionalnom putu dionica Stari Ugljevik-Glavičice, a jednom trakom vozila naizmjenično prolaze regionalnim putem Ukrina-Gornja Vijaka.

U FBiH na magistralnom putu Jablanica-Mostar, od 19.00 do 7.00 časova ujutro saobraćaj je omogućen za sve kategorije vozila, dok je na istoj dionici saobraćaj obustavljen od 7.00 do 19.00 časova. Za vrijeme obustave vozila mogu saobraćati alternativnim pravcima.

Na putu koji vodi od Jablanice prema Blidinju i dalje je obustavljen saobraćaj.

Na putu Konjic-Borci-Ruište mogu saobraćati putnička, kombi i terenska vozila naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na regionalnom putu Drvar-Glamoč zbog oštećenja kolovoza zabranjen saobraćaj za vozila preko 7,5 tona do daljnjeg, a u funkciji su alternativni pravci.

Preporučuje se vozačima da prate upute lokalnih vlasti i koriste alternativne pravce.

U FBiH zbog radova na vijaduktu Reljevo, na dionici auto-puta Sarajevo sjever-Butila, vozila saobraćaju jednom saobraćajnom trakom u pravcu kretanja. Na dionici Podlugovi-Visoko na mjestu izvođenja radova u funkciji je preticajna traka, a brzina ograničena na 60 kilometara na čas.

Na magistralnim putevima Matuzići-Doboj i Vitez-Kaonik zbog aktuelnih radova saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila. S obzirom da je riječ o izrazito frekventnim dionicama, na mjestima izvođenja radova tokom dana formiraju se duže kolone vozila u oba smjera.

Sanacioni radovi aktuelni su i na magistralnim putevima Livno-Kamensko /Podgradina/, Doboj-Gračanica u Brijesnici Velikoj), Kladanj-Živinice i Tarčin-Konjic.

Na graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika zabranjen je saobraćaj za vozila iznad pet tona najveće dozvoljene mase. Teretna vozila preko tona preusmjeravaju se na novi most Bratoljub u Bratuncu i na graničnom prelazu Rača, dok autobusi mogu koristiti prelazu Šepak.