Društvo

"Epidemija" dojava o bombama u školama u Sarajevu uprkos stalnim privođenjima maloljetnika

Autor Željko Svitlica

I jutros su u dvije škole u Kantonu Sarajevo stigle dojave o postavljenim eksplozivnim napravama, uprkos hapšenjima maloljetnika koji se dovode u vezu sa lažnim dojavama.

Izvor: Shutterstock

Portparol MUP-a Kantona Sarajevo Mersiha Novalić je izjavila da su u toku provjere.

Prema pisanjima federalnih medija, jedna od škola u koju je stigla dojava je Srednja mašinska tehnička škola, koja je evakuisana.

MUP Kantona Sarajevo do je sada uhapsio pet maloljetnih lica koji se dovode u vezu sa lažnim dojavama i svi su sa područja Kantona Sarajevo.

Još dva maloljetnika predata su sinoć u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo, jedan jer je osumnjičen za lažno dojavljivanje o postavljanju bombi u sarajevskim školama, a drugi da je pružao pomoć počiniocu.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je juče jednomjesečni pritvor jednom maloljetniku koji je 49 puta za 11 dana lažno dojavio da su postavljene bombe u školama u Sarajevu.

Nastavni proces u Sarajevu je u potpunosti ugrožen zbog ovih lažnih dojava, jer je nakon zaprimanja dojave direktor škole dužan obavijestiti policiju koja evakuiše prostorije škole vrši kontradiverzioni (KDZ) pregled, koji traje satima.

Svakodnevne evakuacije psihički uznemiravaju kako nastavnike i djecu, tako i roditelje. Poseban problem nastaje za roditelje čija djeca pohađaju niže razrede osnovne škole, a po koju moraju doći napuštajući svoje radno mjesto.

Osim toga, svakodnevno trošenje policijskih resursa na KDZ preglede dovodi do toga da u pojedinim slučajevima policijski službenici ne mogu odgovoriti na druge zadatke, što može dovesti do povećanja kriminalnih slučajeva.

(MONDO)