Društvo

Udruženje doktora porodične medicine: Za optimalno funkcionisanje potrebno 220 miliona KM

Autor Dragana Božić

Za primarnu zdravstvenu zaštitu neophodno je izdvojiti više od 220 miliona KM kako bi ovaj segment zdravstvenog sistema mogao da optimalno funkcioniše, rekao je predsjednik Udruženja doktora porodične medicine Republike Srpske Draško Kuprešak.

ilustracija
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Kuprešak je dodao da je ovo zajednički zaključak sa nedavno održane konferencije porodične medicine sa međunarodnim učešćem, na kojem su o ovoj temi govorili predstavnici Ministarstva zdravlja Republike Srpske, Fonda zdravstvenog osiguranja, Saveza opština i gradova, domova zdravlja i drugi.

On je pojasnio da je zajednički stav da dodatna sredstva treba obezbijediti, osim redovnih prihoda iz Fonda zdravstvenog osiguranja, i kroz inicijativu za izmjenu stope doprinosa za zdravstvo koja je najniža u regionu, kao i uvođenjem dodatnih akciza na duvan, alkohol i drugu robu.

"Lokalne zajednice moraju se obavezati na izdvajanje tri odsto svojih budžeta za finansiranje zakonskih obaveza u zdravstvenom sektoru za domove zdravlja", naglasio je Kuprešak.

On je naveo i da sve preostale zdravstvene ustanove koje prelaze na trezor, odnosno 37 domova zdravlja, treba da sa zaposlenima u finansijskom sektoru lokalnih uprava prođu odgovarajuću edukaciju kako bi taj proces bio efikasnije okončan.

Na konferenciji je zaključeno, kaže Kuprešak, i da Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske treba da pronađe model kako bi ugovori o finansiranju zdravstvenih ustanova bili trogodišnjeg karaktera i da bi se omogućilo da se ispoštuje procedura donošenja budžeta u opštinama i gradovima u predviđenim zakonskim okvirima. 

BONUS VIDEO: 

(Srna/Mondo)