Društvo

Mještani sela kod Kneževa odbranili prašumu od sječe

Autor Nikolina Damjanić

Mještani sela oko Modrog Polja kod Kneževa, spriječili su radnike Šumskog gazdinstva "Čemernica" u namjeri da prvo doznače a zatim posijeku dio šume koji se smatra prašumom i koji bi, kako navode, trebalo da bude zaštićen.

Izvor: MONDO

Šumsko gazdinstvo nije uspjelo da izvrši doznaku stabala u dijelu šume u kojem se nalaze neke od autohtonih vrsta drveća i veoma visoka stabla. Šumari su zatražili pomoć i od policije, ali mještani su istrajali u svojoj namjeri.

Postojala je inicijativa pokrenuta 90-ih godina da se prašuma „Modro Polje“ zvanično zaštiti, ali je sve ostalo samo na početku, a prijedlog i dalje čeka.

Iz Udruženja „Korićani – Vlašić“, koje je osnovano prije četiri godine u cilju zaštite ovog područja, napominju da je ova prašuma stanište autohtone vrste jelike i smrče gdje pojedini primjerci dostižu i do 20 metara visine.

„Ovdje su osamdesetih godina i u postratnom periodu dolazili razni stručnjaci sa šumarskih fakulteta sa područja BiH, a sa ciljem izučavanja ove možemo slobodno reći endemske vrste četinara! Iz tih razloga nikada nije dozvoljena sječa na ovom dijelu naše mjesne zajednice“, kažu iz ovog udruženja.

Navode da su mještani sela Korićani prošle sedmice spriječili doznaku šume, zbog čega su na teren izašli pripadnici MUP-a RS i Policijske stanice Kneževo sa ciljem procjene bezbjednosnih rizika.

Poslije intervencije, mještane su obavijestili da će narednih dana pružiti asistenciju ŠG "Čemernica" kako bi nesmetano doznačili ovaj dio šume. Nakon toga, mještani su održali sastanak i odlučili da će spriječiti sječu šume ovog zaštićenog dijela po svaku cijenu.

„Ukoliko bude bilo potrebne i stvari izmaknu kontroli spremni smo da se okupimo iz svih krajeva kako bi pokazali našu namjeru“, kažu iz udruženja Mjesne zajednice „Korićani – Vlašić“ za MONDO.

Tvrde da je Šumsko gazdinstvo pokušalo sprovesti sličnu akciju i 2014. godine, ali su spriječeni.

„Tada je aktom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a na osnovu zahtjeva mještana MZ Korićani formirana komisija za utvrđivanje činjeničnog stanja koja je donijela odluku o obustavi sječe u ovom dijelu MZ Korićani."

Dodaje se da je nekadašnje ŠP Sebešić Travnik osamdesetih godina na području tri šumska odjela 59. 63. i 64.izdvojilo površinu od 33 hektara kao šumu posebne namjene.

Apelovali su na udruženja i republičke institucije da se ovakva akcija spriječi i da se zaštite prirodna dobra.

„Naše zavičajno udruženje apeluje na institucije RS da se ne vrši nikakav pritisak niti nasilje nad mještanima MZ Korićani koji žele da sačuvaju svoje prirodne resurse od neplanske sječe i devastacije. Poučeni ranijim iskustvima ova inicijativa se smatra sasvim opravdanom“, poručili su oni.

Nakon njihove intervencije iz ŠG „Čemernica“ su nam rekli da su odustali od procesa doznake šume.

„Odustali smo od toga i uvažili smo zahtjeve mještana“, kratko je za MONDO rekao Krstan Vuković, direktor ŠG „Čemernica“.

(MONDO)