Društvo

Snovi o boljem životu u EU tragično okončani u BiH

Migrant koji početkom oktobra ubijen u Bileći je 20-godišnji Seid Addou iz Maroka. Porodica traži prebacivanje tijela u rodnu zemlju...

Migrant čija je dženaza kao nepoznatoj osobi obavljena početkom oktobra u Bileći je dvadesetogodišnji Seid Addou iz Maroka. Ovu informaciju sinoć je dobio Sadet efendija Bilalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gacka i Bileće, kojem se sinoć javio Seidov brat Mostapha, izrazivši želju da Seidovo tijelo uz pomoć porodice bude prebačeno iz Bosne i Hercegovine u Maroko, odnosno rodni grad Berkane, javlja agencija Anadolija.

Do efendije Bilalića stigla je i lična karta Seida Addoua na kojoj piše da je rođen 15. augusta 1999. godine u mjestu Berkane, od oca Mohammeda i majke Rahime.

"Mi smo nakon dženaze namaza sebe na neki način obavezali da ćemo pokušati stupiti u kontakt sa prijeteljima i ljudima koji poznaju merhuma, sada već poznatog imena i prezimena, Seida Addoua iz Maroka, dvadesetogodišnjaka", kazao je Bilalić.

On je naveo kako su radili i postupali onako kako su i rekli onoga dana kada je bila dženaza, bez obzira na to što je obdukcija govorila da je prema otiscima zuba riječ o muškarcu između 25 i 30 godina.

"Mi smo bili uporni. Na nekoliko adresa i preko naših centara koji se brinu o migrantima slali smo Seidove fotografije. Iznenada me je nazvao Granični policajac BiH Ivica Sabljo iz Posušja, koji je dobio moj broj. Nakon što sam mu dostavio Seidove fotografije, koje je on proslijedio njegovoj porodici, jednom čudnom vezom, ali, eto, Bog određuje, sinoć mi se javio Seidov brat Mostafa. Porodica je iskazala spremnost da prebace Seidovo tijelo u Maroko, u rodni grad Berkane", kazao je efendija Bilalić.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gacko i Bileća kazao je kako sada na neki način predstoji da se izvrši identifikacija i pripremi dokumentacija koja je neophodna za transport tijela u Maroko.

NAJMLAĐE DIJETE ŠESTOČLANE PORODICE

Agencija Anadolija stupila je u kontakt s Mustafom Addouom u Maroku, koji se u razgovoru prisjetio Saidovih želja prije nego što je krenuo na opasni put, ali i govorio o željama porodice kada je riječ o tijelu stradalog.

Mustafa je tom prilikom kazao kako je njegov brat Said bio najmlađe dijete šestočlane porodice. Roditelji su imali četvero djece, od toga dvije kćerke.

Svjestan teškog života u Maroku, Said je, prisjeća se Mustafa, dugo razmišljao o odlasku u Evropu, gdje se nadao da će imati bolji život ne samo za sebe nego i porodicu koja je veoma siromašna.

Prije nešto više od mjesec napustio je Maroko i preko Turske, Grčke, Albanije i Crne Gore došao u Bosnu i Hercegovinu, gdje je tragično stradao.

Upitan da li žele tijelo prebaciti u Maroko, Mustafa je kazao kako bi voljeli ukoliko je to moguće, Saidovo tijelo prebaciti u rodno mjesto. Ipak, dodaje Addou, razgovarao je s majkom i ocem i porodica pristaje i na to, ukoliko ne bude postojala mogućnost za prebacivanje u Maroko, da tijelo ostane u Bosni i Hercegovini, jer su saznali da je Said ukopan među muslimanima i prema islamskim propisima što im u određenoj mjeri umanjuje bol.

Najviše od svega, pojašnjava Addou, žele znati istinu, šta se dogodilo, zbog čega i kako je Said stradao, ali i pravdu te da odgovorni budu procesuirani.

Seid Adu je ubijen početkom oktobra na području Bileće, kada je sa grupom migranata ušao na teritoriju Bosne i Hercegovine. Migranta je ubio Bilećanin Milorad Čomić (49), koji živi sam u selu Todorići, zaselak Osoje, u bilećkoj regiji Vranjska.

Čomić je priznao ubistvo, te je pušten iz pritvora i braniće se sa slobode.

Tagovi